10-те най-цветни града в света – тема за Светът – Idi.bg

80
Добави коментар
diamant
diamant

Ето списък с 10-те най-цветни града в света

1. Гуанахуато, Мексико

Сгушен сред хълмовете на планината Сиера де Гуанахуато, лежи красивият колониален град Гуанахуато. Той съществува от 1554 година, в близост до района на  една от най-богатите сребърни мини в Мексико. Засиленият  бум на мините през 16-ти век е довел до строителния подем на много хасиенди и колониални сгради.

Улиците на Гуанахуато изобилстват от многоцветни алеи. По-голямата част от трафика на града се обслужва от мрежа от подземни тунели, като по този начин го прави чудесен град за пешеходци.

2. Вилемстад, Нидерландски Антили Вилемстад  е главен град в Кюрасао, разположен на южното крайбрежие на острова. Нидерландската колониална архитектура на града му придава изключително живописен характер, особено когато се отразява в карибските води.

Историческият център на града е условно разделен на два сектора – Punda и Otrobanda. Punda е главният търговски район и седалище на правителството на  Нидерландските Антили. Това е най-старата област във  Вилемстад, съществуваща от 1634 година. Ярките и пъстроцветни нюанси на сградите са достатъчна причина, за да се посети този град.

3. Валпараисо , Чили

Валпараисо е общински град в Чили, център на третата по големина конурбация и едно сред най-важните за страната пристанища.

Всяка една от къщите в този град е боядисана в различни нюанси на яrки и светли цветове. Това е така поради факта, че всички кораби, които гарират на доковете за поправка или пребоядисване, оставят голямо количество боя, а хората я вземат и боядисват къщите си с нея. Пъстроцветните къщи са запазената марка на Валпараисо.

4. Сейнт Джонс, Нюфаундленд, Канада

Сейнт Джонс  е столица и най-голям град в  Нюфаундленд и Лабрадор, Канада. Той се намира в източната част на полуострова Авалон, на остров  Нюфаундленд

Сейнт Джонс е град, потопен в различни цветни нюанси. По-старите къщи с дървени фасади са боядисани в светли тонове, особено тези, разположени в близост до търговския район.

5. Манарола, Италия

Манарола,  един от най-старите градове в Чинкуе Терр, е сгушен сред Италианската Ривиера. Това живописно селце, сякаш вкоренило се в скалите на брега, предлага спиращи дъха гледки към красотите на Средиземно море.

Просто се изкачете по криволичещите  улички, насладeте се на еспресото в което и да е открито кафене и се потопете в  зашеметяващия пейзаж.

6. Вроцлав , Полша

Вроцлав е разположен в югозападната част на Полша и е най-красивият град в страната. Площадът в центъра води началото на своето съществуване през 12-ти век, а тухлената готическа архитектура, датираща от 14-ти век, е наистина вдъхновяваща

Както в страната като цяло, така и тук се усеща силната връзка на града с Римокатолическата църква – много катедрали с великолепни оттенъци са разположени из града.

7. Лима, Перу

За разлика от повечето градове, посочени в тази колекция, които са атрактивни за туристите, Лима е предимно работнически тип град. Той е уникална  смесица от  бедност, местни и чужди култури и разнообразно благоустройство.

Лима е забележителна заради  различните архитектурни стилове – испански барок, френски неокласицизъм и Ар  нуво, градът представлява  арена на цветове и изкуство

8. Стокхолм, Швеция

Стокхолм – една от най-красивите столици в света – е построен на 14 острова, свързани от 57 моста.

Красивите сгради, зеленината, чистият въздух и близостта до водата са отличителните черти на този град.

9. Джайпур, Индия

Макар и не многоцветен, Джайпур  се нарежда също в класацията за цветни градове. Поради преобладаващите си розови нюанси, той е получил прозвището си  „розовия град“. За архитектурата на Джайпур, столицата на пустинния щат Раджастан, са характерни детайли от розов пясъчник – от масивните структури и крепости до малките магазинчета – всичко е в розово. Градът изглежда твърде сюрреалистично с разхождащите се на фона от розови сгради камили, слонове и крави

Боядисването на сграда в ярък цвят допринася значително за разкрасяването на града, а цветните фасади  имат силата да превърнат един обикновен град в  идиличен и очарователен.

10. Джодхпур, Индия

В сърцевината на безплодната пустиня Тар се намира  Джодхпур – известен като “Син град“. Това си название градът е получил поради броя на боядисаните в син цвят сгради, които хич не са малко. Погледнат отгоре, той прилича на синьо петно сред пустинята.

Все още е неизвестен фактът, поради който всички сгради са боядисани именно в син цвят. Предполага се, че може да е свързано с кастовата система в Индия.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5814 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност