m.trud.bg | Влез в новините

6
Добави коментар
them0bster
them0bster

Костов е като двуликия Янус на вота

Tруд 25.07.2011 12:38

С Георги СТЕФАНОВ, първият издател на в. “Седем”, напуснал ДСБ заради ГЕРБ, разговаря Маргарита КАЛИНОВА

– Г-н Стефанов, 4 г. след като напуснахте ДСБ и бяхте кандидат за районен кмет от ГЕРБ в София, как ви изглеждат тези партии?

– Влизането на ГЕРБ във властта стана по безпрецедентен начин в най-новата ни история – чрез общински избори. Преди 4 г. от най-големите градове до най-малките села припознаха новата политическа сила от център-дясно за бъдещия управляващ на държавата. Преди 2 г. това се състоя – ГЕРБ спечели убедително и парламентарните избори. И убедително в момента почиства авгиевите обори, наследени от тройната коалиция. Колкото до ДСБ и “Синята коалиция” – те погубиха много от енергията на електората си във вътрешните избори за кандидати за кмет на София и президент. Хората останаха със съмнения и с горчиви чувства от изборните резултати, а това разединява.

– Надявахте се да сте мост между ДСБ и ГЕРБ за общо управление. Защо не се случи? Кой попречи?

– Надявах се да бъда предмостие между ДСБ и ГЕРБ и както напоследък се тиражира, след изборите е имало срещи между техните лидери – както министър Цветанов каза – по късни доби. С иронична нехайност и саркастична небрежност лидерът на ДСБ отрече, а седмица по-късно премиерът от трибуната на НС, прекръствайки се, потвърди. Направи го силно, искрено и най-важното – по християнски. Повярвах му. Щенията на “Синята коалиция” за власт не кореспондираха с изборните резултати и се получи тих разрив, който сега ескалира. Също като чирака, когото изпратили да купи хляб и сирене, а той питал: “Ако няма сирене, да купя ли халва?” “Не. Вземи маслини.” А той пак питал: “Ако няма маслини, да купя ли халва…”

– Идва вот на недоверие, внесен от ДПС и БСП, с мотив провал в сектор “Сигурност”. Сините ще гласуват срещу кабинета. Оправдано ли е?

– Вот на недоверие – странно! За 2 г. спряха отвличанията, знаковите убийства, магистралните банди почти изчезнаха. Грешки сигурно има, но само който не работи, той не греши. Преди година г-н Костов отправи похвални слова към вътрешния министър – за добрата работа, за справянето с организираната престъпност, а сега показа другото си лице като при двуликия бог Янус. Ерго – не е оправдано това решение.

– Версията на Борисов е, че в основата на решението е Костов, на когото Мартин Димитров се е подчинил. И каква е цената за сините?

– Звучи правдоподобно. Резултатът ще бъде негативен. Сестринска партия от ЕНП не би подкрепила подобен вот заедно с БСП и ДПС. Ще видим рефлекса на избирателите наесен.

– Как си обяснявате, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е и издател на медии, които симпатизират на управлението?

– Не чета вестниците на Ирена Кръстева и сина й. Не мога да ги коментирам. Предполагам, че чисто търговски симпатизират на ГЕРБ, за да бъдат купувани повече, а в ДПС винаги усещат откъде и накъде духат ветровете.

– Бяхте издател на в. “Седем”, след 4 години той спря, последното заглавие бе “София е синя. Тъмносиня”. Защо не успя и този опит десницата да има вестник?

– Тъжното в това послание и заглавие е, че никой от читателите и от редакцията не подозираше, че ще е последното. Основната причина за неуспеха на “Седем” да просъществува като десен вестник е не толкова липсата на тираж и читатели, колкото несъбираемост на приходи, безкрайните кражби по цялата верига от печатниците през разпространителите до крайния купувач – проблеми, с които се сблъскват всички малки издания в България. “Седем” бе разпознат от самото начало като опозиционен вестник. Син, тъмносин, дори лилав. Бе разпознат като такъв от читателите си, но за мое голямо съжаление никога не бе подкрепен от тъй наречените десни партии. Негласно вестникът беше официоз на ДСБ, но като такъв почти никога не беше споменаван публично от лидерите, по-скоро беше игнориран. Тъжно, нали?

– На предишния вот бяхте кандидат на ГЕРБ за районен кмет. На тези избори ще участвате ли?

– Ако има пропозиция – защо не. И завършвайки, нека си припомним притчата за сина на Прометей – Девкалион, който заедно с жена си Пира, хвърляйки камъни зад себе си, ги превръщали в хора. Камъните в градината на ГЕРБ ще се превръщат в симпатизанти, защото това управление върши работа. Искрено и от сърце.