Tango Street Art – Варна

3
Добави коментар

Танго танцьори и графити артисти превръщат морската столица в Буенос Айрес

tango_graffiti.jpg (17.39 KiB) Прегледано 37 пъти

На 30.07. тази събота уличното пространство пред Галерията за модерно изкуство „Graffit Gallery” на бул. „Княз Борис I” във Варна ще носи духа на Буенос Айрес. От 21:30 часа с иновативен Tango Street Art проект ще бъде представено развитието на тангото и влиянието му върху различните форми на изкуство. Събитието е част от предстоящия Black Sea Tango Marathon Holiday /1- 8 август, Калиакрия/. Най-добрите танго танцьори и графити майстори у нас и в Европа ще разгърнат една автентична традиция в модерната градска среда на морската столица. Арт стрийт експозицията ще представи контраста в порядките от миналото и съвременните аспекти на тангото. Проектът паралелно ще проследи и развитието в отношенията между мъжа и жената преди и сега. Специални гост-артисти в рамките на пърформънса ще бъдат: Carlos & Rosa Forte-Berg, Luca Lamberti и Ивайла Иванова /Tango & Pepper Studio/.

Carlos_Rosa_1.png (245.39 KiB) Прегледано 37 пъти

Чрез нестандартна изложба „Танго графити” проектът Tango Street Art ще превърне улицата в галерия, като самото улично пространство ще бъде изрисувано пред очите на посетителите. Вдъхновени от зараждането на аржентинското танго, графитите изпъстрят пристанищата, къщите и улиците на Буенос Айрес. Като улично изкуство, рисунките се вписват колоритно в градската среда, създавайки настроение и красив фон. По време на обучителни семинари на 30 и 31 юли във Варна и Бургас признати танго артисти ще потопят участниците в магията на танца.

Carlos_Rosa_3.png (286.93 KiB) Прегледано 37 пъти

Информация и факти за Аржентинско Танго: Аржентинското танго е вдъхновено от силата на свързване на двама души със съвършено различен път и съдба. Танцът изследва дълбоко носталгията по отминалия живот, интимността в настоящето и копнежа по бъдещето, които характеризират човешките взаимоотношения.

Carlos_Rosa_2.png (248.36 KiB) Прегледано 37 пъти

Тангото възпитава стремеж да бъдем себе си преди да се научим да взаимодействаме с другите, което се явява като трансформираща личността сила. В резултат на творческия процес се осъществява среща между това, което е вътре в нас и това, което е в партньора. Единствено аржентинското танго е носител на тази вълшебна и вдъхновяваща връзка, защото то е интуитивен, невербален език, с всички нюанси на говоримия език. Тези невербални разговори могат и се изразяват в пълната гама на човешкия опит – от любов и омраза, изгаряща страст, любопитство, ирония, сдържаност и невъздържаност, скръб и радост; до чувството за хумор и дори виц.

Аржентиското танго се заражда около идеята за противопоставянето на половете, с ясното разграничение на „водещ” и „следващ”, зададено от взаимоотношенията и порядките на миналото. Този танц обхваща диапазона от тихия монолог на личните размисли и самовглъбеност – до страстното разграничение на ролите „мъж – жена” и алхимичния диалог между тях.

На 30 септември 2009 г. ЮНЕСКО обяви аржентинското танго за „културно нематериално богатство” и го добави към своя списък, предназначен да допринесе за съхраняване разнообразието на културния израз на човечеството.   В исторически план танго е традиция, която се развива вече над 100 години в Европа и по целия свят и пленява със своя изискан стил и философия.   Танго обществото е една от най-големите и постоянно нарастващи общности, обвързани с изкуство по света. Танго се танцува в над 50 държави по цял свят.