Медико-диагностична лаборатория Рамус ООД

2
Добави коментар
zavedeniabg
zavedeniabg

Простатно-специфичният антиген е ключов маркер за рак на простатната жлеза и един от основените скринингови тестове в лабораторната практика. Лаборатория Рамус предлага провеждането на тези изследвания.

Подобно на останалите туморни маркери той се произвежда както от здрава така и от хиперплазирала тъкан. При мъжете с рак на простатата, серумните нива могат да бъдат повишени както в случаите с локализиран процес така и при напреднало заболяване.

Високи концентрации могат да бъдат констатирани и при възпалителни процеси, доброкачествена хиперплазия, травмиране на простата в резултат на диагностични и лечебни процедури. Измерените нива на tPSA в повечето случаи са пропорционални на обема на неопластичният процес. Обикновено се констатира припокриване между tPSA нивата, установени при рак и тези при доброкачествена простатна хиперплазия. Така, че е важно измерените концентрации да се интерпретират правилно като нормални, гранични или повишени стойности.

Във всички случаи покачването на нивото на tPSA е сигурен маркер за увреждане на жлезата. Въвеждането на free PSA (fPSA) дава възможност за ранно и по-специфично насочване към диагноза рак на простатата.

През 1998 г. FDA препоръчва определяне на fPSA като диагностично средство за мъже с общи концентрации на PSA, между 4.0-10.0 ng/ml. Tози концентрационен обхват в някои литературни източници се определя като сива зона при измерване на нивата на tPSA.

В тези случаи fPSA може да помогне в стратификация на риска и планиране на допълнителни лечебни и диагностични процедури.

Процентът на свободен PSA, дава допълнителна информация. Смята се, че концентрации от порядъка над 10 ng/ml, 12 ng/ml изискват задължително изясняване на причните за тези резултати, както и цялостно определяне статуса на жлезата. От друга страна ако при пациент с общи концентрации PSA между 4-10 ng/ml free PSA е повече от 25-30%, (т.е. така нареченото ratio е високо) може с висок процент сигурност да се отхвърли злокачесвено заболяване. (William Catalona, MD, Urologist at Barnes Hosptial, Washington University, St. Louis) (Уилям Catalona, ​​MD, уролог в Барнс Hosptial, Washington University, St Louis)

Вероятността за рак на простатата въз основа на резултатите от проведените тестове tPSA, fPSA. (с промени от Hybridech, Inc)

Standard PSA Вероятността за рак Процентът на free PSA (RATIO) Вероятността за рак 0-2 ng/mL 1% 0-10% 56% 2-4 ng/mL 15% 10-15% 28% 4-10 ng/mL 25% 15-20% 20% >25% 8%