Защо да ядем яйца?

2
Добави коментар
temi
temi

Да ядем или да не ядем яйца – това е въпросът! Последните научни изследвания категорично доказват, че не е необходимо да се лишаваме от тях. Защо яйцата трябва да присъстват в ежедневното ни меню?

Яйцата съдържат много полезни за организма хранителни вещества, които помагат срещу редица заболявания. Въпреки разпространеното мнение яйцата не повишават много нивото на холестерола. Тази наситена мазнина се съдържа в малко количество в яйцата. Затова на ден е допустимо да се изяжда по едно яйце.

Яйцата са отличен източник на белтъчини и са алтернатива на месото и рибата. Не са много калорични (около 76 ккал в 1 яйце). Съдържат 10% мазнини – повечето мононаситени, които понижават холестерола, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и предпазват от рак.

Яйцата са добър източник на минерали – желязо и фосфор за здрави кости и зъби, йод за производството на хормоните на щитовидната жлеза. Съдържат и някои микроелементи, които са необходими на организма в по-малки количества – селен (антиоксидант) и цинк (за силна имунна система).

Богати на хранителни вещества, яйцата могат да помогнат в предпазването от рак на гърдата в напреднала възраст (проучване на медицинския институт в Харвард). Изследванията им показват, че жени, които в детството си редовно са консумирали яйца, са с по-малък риск да заболеят от рак на гърдата.

Любопитни факти за яйцата

В най-голямото яйце са открити 5 жълтъка. Неговата обиколка по вертикала била 31 см и тежало 454 г (6 пъти повече от обикновеното кокоше яйце). Кокошката носачка снася между 250 и 300 яйца годишно. Едно яйце го снася за 24-26 часа. Пет пъдпъдъчи яйца се равняват по хранителна стойност на едно средно кокоше яйце. Най-големият омлет в света е направен в Мадрид от Карлсон Фернандес. Изразходвани били 5000 яйца. Омлетът тежал 599 кг.
На повърхността на средна яйчена черупка има около 17 000 малки пори     чрез които яйцето попива миризмите. В китайската култура яйцето е символ на живота. Когато там се роди дете, семейството боядисва яйца в червен цвят, който е цветът на щастието. Смята се, че този ритуал носи късмет на новороденото.
В сравнение с кокошите яйца патешките са по-големи и по-мазни. Те са по-подходящи за печени ястия.
Изследванията категорично доказват, че е здравословно да се изяжда по едно яйце на ден. Нивото на холестерола не се повишава.

02.08.2011/Биляна Божилова