Ммм, пъпеш

2
Добави коментар
merunka
merunka

За още един приятел на лятото. И на здравето =)

Не е честно! Вчерашният ден беше изцяло посветен на динята и нейния специален повод – международния й празник. Никой не се сети да каже две мили думи за Мистър Пъпеш – другият много добър приятел на лятото.

За това ние, като рицари на справедливостта и пазители на относителното равноправие, ще се постараем днес да реабилитираме подобаващо жълтия красавец. Като го похвалим най-доволно, разбира се.

Да започнем оттам, че, за наше щастие, има много видове пъпеш, всеки от които притежава различен и уникален вкус. Най-сладкият техен представител обаче, отглеждан и у нас, е сорт „Медена роса“. Ще го познаете по цвета – усмихнато жълт и изкушаващо ярък.

Странно или не, сочният разбойник е прилично калоричен – в 100 гр продукт има около 36 калории. Но, ако сте решили да го консумирате, моля, не го изяждайте целия! За ваше добро е. А пък и едно парченце е достатъчно, за да ви отведе в небесата.

Въпреки че по света се отглеждат над 500 вида жълти юнаци, всеки с различни хранителни качества, истината за тях все пак е една. Симпатягите са добър източник на витамин C и следователно – незаменим приятел на имунната система.

Освен това, в тях може да намерите важен представител и на витамините от група B, а именно – господин B6. Отличникът е жизнено необходим за човешкия организъм и участва дейно в метаболитните процеси. В пъпеша има още витамин К, за който се смята, че предпазва от съсиреци и съдейства за здрава и силна костна система

Калий, мед, бета-каротин… Това са другите нутриенти, които присъстват в изобилие в тумбестия чаровник. Основният му недостатък е високото съдържание на захар. По тази причина той не се препоръчва за консумация от диабетици.

След всичко казано дотук, не ни остава друго освен да обявим днешния ден, 4 август, за ден на пъпеша! Честито 😉