Плодове и зеленчуци на… бижута

2
Добави коментар
merunka
merunka

Не сме пристрастени към плодовете, но определено не можем без някои от тях. А и лято без аромат на ягоди, праскови и круши ни звучи абсолютно неприемливо.

С изненада установихме обаче, че дизайнерката Маргарет Дорфман превръща любимите ни сладки изкушения в уникални цветни… бижута! Американката, която живее и работи в северната част на щата Калифорния, е открила чудесен начин да съхранява плодовата свежест целогодишно, и то – върху себе си.

Дорфман използва не само пресни плодове, но и зеленчуци в своята „ферма“ за накити. Тя сама ги консервира, изсушава и пресова под формата на тънки листове с различни размери, от които прави гривни, гердани и обици.

Процесът започва с нарязването на заготовките, като за целта дизайнерката използва остри ножове и рендета. След това резенчетата отлежават 10-14 дни, взависимост от процеса на обработка. Оформят се по подходящ начин и така приключва подготовката им за превръщане в украшения.

За да се запази естествените ярки цветове, Маргарет слепя листовете с тънък слой неръждаема медна сплав и ги гланцира със специален нетоксичен лак. Всички растителни остатъци от гореописания процес дарява на местния зоопарк.

Получените бижута са ръчно изработени до последния елемент. Те са доста ефирни – полупрозрачни са и, според авторката си, текстурата и визията им доста наподобява тази на древните гръцки пергаменти. Освен това имат лек блясък, сякаш са емайлирани.

Всеки накит е и уникален – на практика е единствен и неповторим заради специфичната комбинация от плодово-зеленчукови листове и спойваща смес. Освен това има и доста висока екологична стойност, тъй като се изработва предимно от растителни елементи.

Засега бижутата се предлагат за продан само в онлайн магазина Uncommon Goods, който не доставя извън САЩ, но се надяваме това скоро да се промени. В колекцията на Дорфман има и купички с различна големина, изработени на същия принцип, а цените на продуктите й варират от за чифт обици или гривна до 5 за колие.

Горе, в галерията, можете да видите колие – микс от плодове и едно от червено цвекло, чифт обици от зукини (тъмнозелени тиквички) и червен лук и още един, изработени от цвекло и папая, гривна от репички и диня и сет украшения за китките от цвекло, зукини и тропически плод.