Абутилон (Abutilon). Стаен Клен. Красив слез. Просфорник

3
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Абутилонът е известен още с имената Просфорник, Красив слез, Стаен клен поради подобието на листата му с тези на клена. Абутилонът е храстоподобен, обилно цъфтящ с кленоподобни листа . Принадлежи на сем. Слезови (Malvaceae).

Произход: Родина на този красавец са тропическите и субтропически райони на Южна Америка.

Описание: Абутилонът е вечно зелен храст със зелени или пъстри кленовидни, мъхести листа и крехки стебла. Цветовете му наподобяват камбанки. Срещат се бели, жълти, оранжеви, розови и червени видове.

Има и видове цъфтящи с двуцветни камбанки. Цъфти от пролет до късна есен,но при подходящи условия може да цъфти целогодишно.  Нараства бързо, поради което се налага  често подрязване.

Температура: Оптималната температура за отглеждането му през лятото е 20 – 25 градуса. През зимата се държи на светло място при температура около 10 – 15 градуса. Необходим му е зимен покой, за да може през следващото лято да цъфти обилно и дълго.

Светлина: Обича много светлина,но не бива да бъде огряван пряко от слънчевите лъчи, защото листата му прегарят. Допустима е шарена сянка или огряване от слънцето рано сутрин или късно следобед. Идеално се чувства на източни изложения. Добре е през лятото да се изнася навън. През зимата трябва да бъде на добре осветено хладно място.

Поливане: През лятото се полива обилно (без преполиване обаче), а през зимата – оскъдно, като почвата трябва да засъхне преди следващото поливане. Както пресъхването, така и преполиването могат да доведат до окапване на листата и цветовете и до загиване на растението.

Субстрат и засаждане: Обича хранителни и въздухопропускливи почви със слабо кисела реакция. Саксията трябва да е добре дренирана и отцедлива и не трябва да е прекалено голяма,за да не се затрудни цъфтежа. Може да се отглежда и чрез хидропоника. Добре е на пролет да се пресажда в не много по-голяма саксия, както и да се подновява през няколко години.

Торене: През активния период на нарастване се тори на 10 дена с органични торове за цъфтящи с добавка на минерали. През зимата торенето се преустановява.

Размножаване: Размножава се чрез резници или семена. Зеленолистните сортове се размножават и по двата начина, а пъстролистните основно чрез резници. Резниците се слагат във вода или влажен пясък на пролет, но е възможно и през останалата част от годината. Младите растения трябва често да се пензират, за да се разклони добре растението. По-големите растения на пролет се подрязват значително, за да се образува добре разклонена корона. Подрязване може да бъде направено и на есен, както и през останалото време по преценка. Растението може да бъде оформено като по- ниско или да се остави да расте. Нуждае се от подпора, поради крехкото си стебло.
Чрез семена се размножава като те се посеят рано на пролет на плитко. Не трябва да се уплътнява силно почвата. Тя трябва да е добре увлажнена, и за да се поддържа добра влажност, може да се направи парниче, което постепенно се маха след като растението пусне 2-3 двойки листа. Тогава започва и наторяването. Саксията се държи на топло около 20-25 градуса, както и на много добре осветено място, за да не се допусне издължаване на младите растения.

Проблеми и вредители: При преполиване, засушаване или ниски температури може да се очаква масивен листопад и оголване на растението. Съхнене на листата по краищата се получава от прекалено сух въздух. При недостатъчна осветеност се променя цвета и интензитета в оцветяването на листата.

Абутилонът се напада от белокрилка, акари, памуклийка, трипс, листна въшка, които навреме трябва да бъдат отстранявани чрез пръскане с подходящ инсектицид.
Изобщо абутилонът е едно благодатно и лесно за отглеждане храстче, което цъфти буйно и красиво. Необходимо е да се подрязва и прищипва смело и така ще имаме един красавец в повече,който да радва окото ни. Стеблото на абутилона може да бъде сплетено ако има няколко издънки. Прекрасен ефект се получава при засаждането и сплитането в една саксия на няколко растения цъфтящи в различен цвят.