ФИБАТА ЗА КОСА – УНИВЕРСАЛЕН АКСЕСОАР

2
Добави коментар

8/7/2011

0 Comments

 

Универсален аксесоар-фибата за коса

Фибите са се използвали още в древна Асирия и Египет. Дори тогава жените са имали нужда да декорират прическите си с изящните аксесоари, изработени от метал, слонова кост, бронз, резбовано дърво. Древните египтяни, гърци, етруски и римляни са ги ценели като символи на лукса.

В последсвтвие фибите са били украсявани със скъпоценни камъни и изящна орнаментика. Гейшите в Япония векове наред са съчетавали множество от изящните аксесоари, за да украсят сложните си прически, а също и да вложат определена символика в тях.

Класическите фиби днес са с U-образна форма и целта им е незабележимо да придържат по-сложно оформените прически. Обикновено се предлагат в неангажиращ и дискретен черен цвят.

Друг вариант са фибите, напомнящи игли, които благодарение на простата си, но изящна форма задържат успешно дори най-стегнатия кок. Краят, който се вижда (по подобие на иглите за коса, използвани от гейшите) може да притежава красив завършек, инкрустиран с камъни, мъниста или други продукти на изящното ювелирно изкуство.

Фиби-бижу: Те са богато украсени, защото целта им е да привличат погледите на околните върху косата – този символ на женската красота. Днес те се предлагат изработени от най-различни материали (от благородните метали, през дървото и дори модерните синтетични продукти), цветове и форми. Имат променливият характер на всички модни аксесоари и видът им варира съобразно актуалните тенденции. Но те самите никога не излизат от мода.

И днес фибите са запазена марка за женственост и голямо звено в производствената индустрия по цял свят. Защото като истински символ на женската суета, те са вечно актуален аксесоар.