Научете децата да казват „не“ на съмнителни типове

47
Добави коментар
modeya
modeya

Лято, жега, ваканция. Знаете ли къде е детето ви в момента? С кого е или пък с кого чати в социалната мрежа? Знаете ли какъв е планът му за днешния ден? Какво е измислило, за да бъде днес по-интересно от вчера? Хиляди хлапета остават без графика, който имат през учебната година, и се впускат във всевъзможни приключения, които обаче ги превръщат в потенциални жертви на различни опасности. Родителите трябва да вземат сериозни мерки за сигурността на хлапетата си през ваканцията.

Съвети за това дава Томо Борисов. Той има специализирано полицейско образование и дългогодишен стаж в Националната служба за охрана. Собственик на „Секюрити Група Алфа“, ръководител на Департамента за специална защита за армия, полиция и охранителни фирми. Председател е на Българската Джу-джицу федерация, Алфа-клуб „Да оцелееш” и „Международна асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност”. Основните опасности за малчуганите са във водата, на пътя и като цяло навън.

Трафикът

Жертвите на трафик могат да бъдат продавани, лъгани, насилвани или подмамвани в ситуации, от които не могат да избягат. Много от тях са принуждавани да работят в секс индустрията като проституиращи или в порнографския бизнес. Всяко дете може да стане жертва на трафик. Липсата на информация за проблема „трафик на хора” и насилието, което го съпътства, е основна причина за съществуването му в България. Ако родителите осъзнаят реалната опасност от попадането на децата им в трафик, те ще бъдат по-мотивирани да участват в превенцията на това явление.

Правилата за сигурността на децата, които трябва те да знаят са: – когато решиш да отидеш някъде, се прибирай в уреченото време, а ако нямаш връзка с родителите си, при излизане се обади на близки или съседи; – винаги избирай не най-краткия, а най-безопасния маршрут, стреми се да вървиш по осветени и открити места, избягвай тъмни алеи и градинки; – ако непознат ти предлага да ти покаже нещо или те моли да му помогнеш, като обещава да ти плати, откажи му категорично; – ако ти предложат пробни снимки за филм или участие в конкурс за красота, не се стеснявай да попиташ кога и къде да отидеш с родителите си; – кажи „не”, ако някой се опита да те докосне по начин, който те плаши и не ти е приятно и не пази това в тайна и го сподели с близък, на когото имаш доверие; – ако някой направи нещо против твоето желание или иска да те отвлече, викай силно „помощ” или „не искам”.

Във водата

Децата са неудържимо привлечени от водата, но тя може да бъде много опасна за тях. Десетки са удавените деца и младежи всяка година. Чести са случаите на удавени в басейни деца до петгодишна възраст. По време на тези инциденти, повечето жертви са били контролирани от единия или двамата си родители, но само няколко минути са достатъчни да доведат до фатален край. Три четвърти от децата, които са удавени в градския басейн или по време на почивка, са оставени без наблюдение за по-малко от пет минути. Ключът към предотвратяване на тези трагедии, са мерките за безопасност за деца, които са до басейн, както и непрекъснато наблюдение от родителя. Следвайте тези съвети: -Научете децата си да не плуват сами или без надзор от възрастни. -Децата трябва задължително да носят спасителна жилетка, когато се возят на лодка или водно колело. Поясите и другите приспособления не са заместител на жилетката. -Гмуркането в неизвестни води може да доведе до мозъчно сътресение или счупен врат. -Плуване и къпане само в определените за това места -Без алкохол. Нещастните случаи се увеличават с размера на консумирания алкохол. Непълнолетните момчета са с най-висок риск. Отговорност и задължение на възрастните е да наблюдават малките, дори докато са в банята. Всяко дете има нужда от контрол, когато плува или играе в или около вода.

На пътя Сред участниците в движението, децата са най-уязвимата група. Това особено се отнася за периода на ваканциите и времето, в което се движат по-често сами. Малките деца са със същия размер като храсти или паркирани коли, което означава, че самите те не могат добре да видят приближаващата кола, както и шофьорът не може да види тях. Хлапетата невинаги реагират адекватно в екстремална ситуация. Внезапна промяна в условията на пътя могат да ги объркат и те да изберат грешното решение за реакция. Малките имат затруднения при обработване на информацията за скоростта на автомобилите или разстоянието, на което се намират в действителност. Това е определящо за рисковото им поведение на пътя. Малчуганите се учат главно от реални житейски ситуации, когато наблюдават близките си и постъпките им на пътя. Уверете се, че сте добър модел и пример, защото хлапетата се учат от поведението ви. Покажете на децата си как се пресичат улиците безопасно. Задължително спиране на червен светофар, оглеждане във всички посоки за приближаващи автомобили, ослушване. Важно е да се помисли и за сигурността на детето в самата кола. Никога не оставяйте децата сами в кола, без надзор от възрастни. За по-малките деца, пътуващи в автомобила, са подходящи само меки и безопасни играчки. Винаги използвайте безопасната врата при сваляне на децата от кола. Това е задната дясна врата, която е противоположна на трафика от автомобили.

Как да говорим с хлапетата по трудни въпроси

1. Възможно по-рано. Когато усещат нуждата от повече информация, децата не се обръщат към родителите си. Склонни са да се влияят от мнението на приятели, медии. Доброто решение е родителите да говорят, преди някой друг да обърка децата с невярна информация или вредни съвети.

2. Начини за разговор с детето. Трябва да използват удачни за разговор поводи от ежедневието – случки от живота на семейството или детето, предавания или филми, излъчвани по телевизията, прочетено в книги или преса.

3. Създаване на открита среда. Трудните теми при разговорите с децата могат да се случат само, ако е създадена подходяща среда. Детето задава въпроси и приема информация, ако не чувства страх и неудобство.

Да споменем алкохола и наркотиците 1. Слушайте внимателно. Когато родителите изслушват децата си, самите хлапетата споделят свободно.

2. Как детето да каже „не”. Важен е начинът, по който детето може да откаже, без да бъде социално отхвърлено. Например „Не, благодаря. Не пия бира. Имам нужда да поддържам добра форма за баскетбол”.

3. Насърчаване на избора. Позволете на детето си в подходящи ситуации да взима решения. На 8-годишна възраст е в състояние да вземе решение, ако иска да покани много приятели за рождения си ден, или един.

4. Подходяща за възрастта на детето информация. Уверете се, че информацията, която предлагате на детето си, е удачна. Ако гледате телевизия с 8-годишното си дете и в предаването става дума за наркотици, може да му кажете: „Знаеш ли какво е марихуана? Това е опасен наркотик, който създава проблеми на човека и застрашава живота му”.

5. Установена и ясна семейна позиция. Уточнявайте пред детето си, че във вашето семейство никой никога не е взимал наркотици, както и никой не се е пристрастявал към алкохола.

75 % от удавените деца били без надзор за по-малко от 5 минути

Три четвърти от децата, които са удавени в градски басейни или по време на почивка, са оставени без наблюдение за по-малко от 5 минути. По време на тези инциденти, повечето жертви са били контролирани от единия или двамата си родители, но само няколко минути са достатъчни за фаталния край.

Все по-чести са случаите на удавени в басейни малчугани до 5-годишна възраст. Непълнолетните момчета пък са най-застрашени от смърт във водата след употреба на алкохол, сочат още анализите. За тях съобщи пред „Новинар” експертът по сигурността Томо Борисов. Експертът съветва родителите да научат децата си да не плуват без надзор. Поясите не са заместител на спасителната жилетка. Условията за плуване в реките и язовирите са непредсказуеми.

Преди седмици 13-годишно дете се удави в басейн в „Златни пясъци”, ден по-рано 2-годишно хлапе намери смъртта си в р. Марица, а 14-годишно момче не изплува, след като скочи в язовир „Щоките”.