Как да разберем, че някой лъже?

1
Добави коментар

Изведнъж пораснал нос а ла Пинокио или изневиделица скъсени крака – това не са единствените признаци, че някой лъже.

Поведението или гласът се променя

Като изследовател, първо се опитвам да установя как някой говори нормално. За да направя това, започвам да го интервюирам, задавайки му въпроси, на които знам отговора, като “Как ви е цялото име?” или “Къде живеете?”. Някои хора са естествено възбудени/живи и говорят бързо, други са по-тихи. Веднъж след като съм разбрал какъв тип човек седи срещу мен, започвам да му задавам същинските, на които не знам отговора. Ако начинът му на говорене или поведението му рязко се промени – от спокоен се раздвижи или от оживен към по-спокоен –много е вероятно да не казва истината.

Gregg McCrary е пенсиониран криминален профайлър във ФБР и криминален анализатор.

Човек избягва да казва “Аз”

В своето проучване открих, че когато хората си послъгват за себе си, те се осмеляват да използват “Аз” или “мен” доста по-рядко от хората, които са искрени. Вместо това те говорят за себе си като за трети човек “Това е момичето, което обича да кара ски.” Или дори съкращават изречението без да използват местоимение. Това е психологическа дистанция от лъжата за себе си.

Jeffrey Hancock е младши сътрудник по комуникации в Cornell University.

Човек, който има отговор за всичко

Попитайте повечето хора какво са правили миналата седмица и те ще спрат, за да помислят. Това дори е по-вярно за тийнейджърите, които нямат все още способността да изрекат сложна история от раз. Затова, когато извикам дете в офиса си, то изглежда сякаш много е репетирало –няма никакво колебание преди да отговори на въпроса – това си е чисто саморазобличаване.

Julia Chung възпитател от 16 години, първо като гимназиален учител в Los Angeles, а сега като заместник директор в Westchester County, New York.

Шава и нервничи без причина

Ако някой прави нещо без видима причина – това е необичайно – чисти си очилата прекалено често, връзва си отново и отново връзките на обувките, или чисти праха от масата пред нея – най-вероятно лъже. Вината и притеснението я правят неспокоен, нервен. Това може да е особено вярно, когато лъже някой, когото обича. Когато човек лъже някой катаджия може и да не шава много. Но когато лъже съпруга/та си, няма да може да седи на едно място.

Barbara Mitchell семеен терапевт в New York City от 34 години.

Човек, който повтаря за неговата честност

За да ни спечелят за честността на техните отговори, лъжците често използват фрази, които подчертават валидността на тяхното мнение, като “ако трябва да съм честен” или “честно да си призная”. Помислете и за изразите като “Кълна се” или “Господ ми е свидетел”. Повечето вярващи хора не изпитават необходимост да стигат толкова далече.

Joseph Buckley е президент на John E. Reid and Associates, Chicago, който обучава правоприлагащи следователи.