Торта Естерхази | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

2
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Кремът.
Затоплете около 200 мл от прясното, другото трябва да е студено. Студеното мляко разбийте с жълтъците, брашното, ванилията и захарта. Махнете горещото мляко от котлона, намалете котлона – трябва да бъде много слаб за следващия етап от приготвянето на крема. На тънка струйка добавете топлото мляко към яйчената смес, като разбърквате много интензивно. Върнете сместта на котлона и не спирайте да разбърквате, докато не се получи гъст крем. Разбъркването и слабият котлон са много важни за получаване на перфектния крем.
Оставете крема да изстине и после го разбийте с мекото краве масло. Приберете го на студено, за да стегне леко.
Блатовете.
Подгответе си хартия за печене и я очертайте с молив с еднакви като диаметър кръгове с размера на тавата ви. С диаметър 20 см. ще получите 7 блата, с 26 см. диаметър ще получите 5 блата.
Разбийте белтъците на пяна и постепенно добавете захарта. Разбивайте, докато се получи гъст сняг. Накрая добавете ядките (напр. филетирани бадеми, смлени в блендера) и разбъркайте с шпатула или дървена лъжица до пълното смесване на бадемите. Разстелете първия кръг хартия в тавата за печене, намаслете и набрашнете много добре, за да се отлепя после лесно блатът. Изсипете 1/5 или 1/7 от сместа (в зависимост от размера тавичка и броя блатове, които искате да получите). Изпечете всеки от блатовете един по един на 180 градуса за около 6-7 минути. Внимавайте да не ги изгорите, трябва просто съвсем леко да се зачервят по краищата, а самите блатове трябва да си останат светли. Оставете изпечените блатове да изстинат напълно.
Сглобяване.
Редувайте блат-крем-блат-крем до изчерпване на продуктите. Последният блат трябва да бъде намазан с много малко крем, както и бордюра на тортата. Ако намажете повърхността на тортата с твърде много крем, рискувате да ви се провали декорацията с фондана.
Украсата.
С бъркалка или вилица разбийте белтъка за фондана и започнете да прибавяте от пудрата захар, сложете и лимоновия сок.
Добавяйте от захарта, докато се получи гъста (но не твърде) смес, трябва да може да се разлее по повърхността на тортата.
Може да не се наложи да сложите цялото количество от 200 грама пудра захар, това зависи от белтъка и от преценката ви.
Разтопете на водна баня шоколада. Сложете шоколада в шприц с много тънък накрайник – трябва да е подготвен, защото трябва да работите с него веднага след като изсипете фондана.
Сложете фондана върху тортата и го разпределете да се изравни навсякъде по повърхността й. С шприца направете много шоколадови кръгове, като започнете от средата на тортата. После с клечка за зъби или дървен шиш за месо направете шарките, първо от бордюра към средата и после с обратно движение. Облепете бордюра на тортата със смлени бадеми. Сложете готовата торта да стегне в хладилника за минимум 5 часа.
Тортата е кръстена на австро-унгарския принц Естерхази.
Източник: thegingercookies.blogspot.com