Бамбук на щастието

2
Добави коментар
Kikicata
Kikicata

Ако обичате стайните цветя, но нямате необходимите познания и време, за да се грижите за тях, то бамбукът на щастието е идеален за вас.

С оригиналния си външен вид „щастливото“ растение освежава интериора, а символиката, която носи, го прави предпочитан талисман за дома.

Бамбукът на щастието всъщност не е родственик на бамбука, който ние познаваме, а принадлежи на семейството на драцената. Истинското му име Драцена Сандериана, но заради кухите си стволове и зелените листенца често е бъркан със своя съименник.

Отглеждане. Бамбукът на щастието не изисква по-специални грижи за отглеждането си, но като всяко растение и той се нуждае от определени условия на живот. Този вид драцена не обича пряката слънчева светлина, харесват му светлите и прохладни места.

„Щастливият“ бамбук не издържа на студено и предпочита температура между 20 и 25 градуса. Може да вирее както в съд с вода, така и посаден в саксия. Ако сте избрали втория вариант за отглеждане, то трябва да знаете, че през лятото растението се нуждае от много вода. През зимата може да не се полива толкова често, но и не трябва да се оставя да пресъхне. Ако сте потопили вашия бамбук на щастието във ваза, трябва да сменяте водата му поне веднъж седмично. По-добре използвайте престояла вода, за да сте сигурни, че хлорът се е изпарил от нея и няма да навреди на здравето на вашето растение.

Бамбукът на щастието се чувства отлично в кухнята, хола, офиса, но най-много обича да стои в банята, тъй като там влажността е по-висока. Трябва да знаете, че листата на това растение са слабо токсични, затова ако имате домашни любимци или малки деца, по-добре поставете цветето на високо.  Помнете, че бамбукът на щастието се развива бавно и не дава бързи резултати.

Завити краища.
Стъблата на „щастливия“ бамбук обикновено са прави, но понякога се срещат и със завити краища. Този ефект се постига изкуствено по два начина:

С помощта на слънцето – като периодично въртите саксията или вазата спрямо източника на светлина. Не забравяйте, че става дума за непряка слънчева светлина, иначе растението ще загине.
 С помощта на тръбичка или тел, около която да се завърти бамбука.

Проблеми. Колкото и да не е капризен, бамбукът на щастието не е защитен от болести. Всяка промяна в цвета му е сигнал, че има проблем. Причините могат да са много – по-силна светлина, вредители, липса на витамини или лош състав на водата. Жълтият цвят означава, че сте задушили цветето с повече тор или сте изложили бамбука на слънце. Ако пък листата придобият кафеникав отенък, значи въздухът е сух или водата е замърсена. Не оставяйте загнилите листа да паднат във водата, защото ще разболеят растението. Най-добре ги отстранете, още щом ги забележите. Опасност за бамбука на щастието може да има и ако сте го поставили в прозрачна ваза, тъй като така светлината прониква по-лесно във водата и насърчава появата и развитието на водорасли и микроорганизми.

Символика. Бамбукът на щастието е популярен сред източните култури като символ на щастие и благополучие. Ето защо растението е сред един от най-предпочитаните талисмани за дома, но за да ви носи късмет, трябва да го отгледате здраво и силно. Поверията гласят, че ако е подарено от сърце, дарбата му се засилва.Това не означава обаче, че не можете да си го купите и сами. Според броя на стръковете бамбукът изпълнява различни желания: 2 стръка носят любов, от 3 до 6 – щастие, от 5 до 7 – здраве, 8 означава богатство, 9 – щастие за цялото семейство, а 21 благополучие.

Никога не купувайте или не подарявайте бамбук с четири стръка, тъй като не е на хубаво.

 

 

Бамбукът на щастието може да бъде ваш помощник в работата. Сложете го в ъгъла на бюрото си, за да ви пази от неприятели и задкулисни игри.

04.07.2011/Христина Спасова