Лекуват рак с нанороботи

1
Добави коментар
tihomir555
tihomir555

Американски изследователи са създали малки нанороботи, които могат да пътуват в през кръвоносната система на пациентите и да осигуряват терапия на тумори, като „изключват“ важен ген на рака.

Откритието, за което се съобщава в списание Nature, предлага предварителни данни, че новото лечение, наречено РНК интерференция, може да работи при хората. РНК означава рибонуклеинова киселина. Тя предава химически съобщения и се оказва ключова за процеса на развитие на болестта. Десетки биотехнологични и фармацевтични компании, включително Alnylam, Merck, Pfizer, Novartis и Roche търсят начини за манипулиране на РНК, за да блокира гените, които произвеждат предизвикващите болестта протеини, които се включват в рака, слепотата или ХИВ. Проблем беше да се насочи лечението към точната цел в тялото.

Екип на Калифорнийския институт по технологии в Пасадена е използвал нанотехнологии, за да създаде миниатюрни полимерни роботи, покрити с протеин, нарече трансферин, които търсят рецептор или молекулярен път към различни видове тумори. „Това е първото изследване, което може да покаже, как работи неговият механизъм на действие“, подчертава Марк Дейвис, ръководил изследването. „Винаги има много скептицизъм, когато се появи нова технология“, казва Дейвис, консултант на Calando Pharmaceuticals Inc, която разработва терапията. Други екипи използват мазнини или липиди, за да пренесат терапията до целта. Подходът на Дейвис и колегите му означава, че след като частиците намерят раковата клетка и влязат в нея, те се разпадат, като освобождават малка интерферираща РНК, която блокира гена, създаващ протеина за растеж на рака, наречен рибонуклеотидова редуктаза. В първата фаза на клиничните изпитания на пациенти с различни видове тумори, екипът е давал дози от наночастици 4 пъти на ден интравенозно в продължение на 21 дни. Пробите от тумори, взети от трима пациенти с меланома са показали, че наночастиците са открили как да влязат в туморните клетки и да „изключат“ рибонуклеотидовата редуктаза. Дейвис не може да каже засега дали има странични ефекти и дали лечението може да помогне за премахването на туморите. Част от изследването ще бъде представено на среща на Американското общество за клинична онкология през юни.