Как да избегнем капаните на социалните мрежи?

1
Добави коментар
angelov22
angelov22

Още с появата си социалните мрежи са основен фактор за промяната на отношенията между компаниите и техните клиенти, изграждането на брандовете и свързването им със света посредством интернет.

Има организации, които участват с желание в социалните мрежи като начин да натрупат дълготрайни ползи в маркетингов план. Други се колебаят да обърнат внимание на служителите си за ползите от комуникацията чрез новия, взаимосвързан свят на социалните мрежи.

Днес, обаче, не е възможно просто да бъдат игнорирани новите технологии. Статистиката за броя на използващите социалните мрежи е показателна и не може да бъде пренебрегната: Facebook е с над 500 милиона регистрирани профила, Twitter – с над 200 милиона акаунта, а LinkedIn има над 100 милиона потребители.

Ето защо ще ви бъде от полза да видите петте съвета, изготвени от специалистите от Cisco, които ще ви помогнат в безопасното използване на социалните мрежи. Но първо кои са капаните:

Капаните на социалните мрежи

Ако подцените революцията на социалните мрежи като ключова комуникационна връзка, може да се сблъскате с няколко основни капана:

Злонамереният код на сайта на социалната мрежа или в мобилните приложения, свързани с него, включително в реклами на трети лица, може директно да хакне мрежата ви. Социалните мрежи, като например Twitter, са особено уязвими за този тип хакване заради скъсените URL, които измамват потребителите да посетят злонамерени сайтове.

Malvertising или подвеждащата реклама се открива дори и в социалните мрежи с добра репутация в интернет пространството. Обикновено това са линкове към злонамерен софтуер и са поместени сред много реклами – място, което се възприема като сигурно от потребителите.

Social engineering е действие, при което някой извлича информация от компютъра ви, за да влезе в системата, вместо да разбива самата система. В социалните мрежи, това е изключително лесно, тъй като там хората са по-склонни да споделят личната си информация, отколкото, когато се срещат с някого лице в лице. Това се превръща в предпоставка служителите да споделят частна и конфиденциална информация през социалните мрежи.

Как да смекчите рисковете?

За да помогнете на вашата организация да се защити по-добре, можете да вземете предвид следните препоръки.

1. Запознайте се с правилата за личните данни на социалните мрежи. По този начин ще можете по-пълноценно да информирате потребителите за това как се използват личните им данни.

2. Чести ъпдейти на приложенията на потребителите за браузъри, антивирусен софтуер и Уеб приложения, като Adobe® PDF Reader, Flash® Player, Apple QuickTime, Windows Media Player, RealPlayer, and JavaScript, помагат при справянето с опасностите в уебсайтове, които разпространяват злонамерен код и малуер на посетителите им.

3. Вградете безопасността в системата си като начин за защита в и извън периметъра на мрежата ви.

4. Създайте правила на употреба. Създаването на правила за ползване на социалните мрежи е един от най-важните аспекти за намаляването на риска. Има много публично достъпни документи с подобна насоченост, които да ви помогнат да започнете. (http://socialmediagovernance.com/policies.php).

Те, обаче, трябва да отразяват фирмената ви култура, ценности и съществуващи разпоредби, като определят цели, стратегия за постигане на целите ви в социалните мрежи и помощта, която да изиграят служителите. Всяко правило за социалните мрежи трябва да предоставя ръководство за това как да участвате ефективно, докато същевременно защитавате потребителите и организацията.

Социалните мрежи имат няколко съществени позитивни аспекти като изграждане известността на търговската марка, продуктов маркетинг и комуникиране на новини за индустрията. В този смисъл правилата за ползване на социалните мрежи трябва да бъдат структурирани така, че споменатите позитиви да бъдат взети под внимание.

5. Обучавайте служителите си в духа на най-добрите практики, правилата за ползване и тяхната лична отговорност. След това, когато те се променят, обучавайте служителите отново.

Инвестицията в това е единственият начин да се управлява все повече разширяващия се набор от инструменти в социалните мрежи, и свързаните с тях рискове, като едновременно с това е ключов момент за усъвършенстването на корпоративните инициативи в социалните мрежи.