Самолетна катастрофа в Приморско

23
Добави коментар
stoineff
stoineff

Малко преди 17.00 часа при опит за кацане катастрофира самолет край Приморско . На борда на машината е имало двама души – 24-годишно момче и неговият инструктор. И двамата са загинали.

При удара машината се е запалила. Веднага на мястото на произшествието са пристигнали екипи на пожарната, полицията и „Бърза помощ“.

Катастрофиралият самолет е SR22 – чешко производство.

Предстои извършването на оперативно-следствени действия за установяване на причините за инцидента

По-късно от полицията в Бургас уточниха, че самолетът е излетял около 11.30 ч. от Ихтиман. В Приморско изпълнил един демострационен полет, след което във фаталния втори опит пилотът от Плевен, придружен от млад софиянец, не успял да го овладее по неясни засега причини.

„Инцидентът е станал към 16,35 ч. Не е идвал за кацане, изпълнявал е фигури. Времето е идеално, а пилотът е опитен, не е ясно какви са причините за инцидента. За съжаление не е можело да се направи нищо, самолетът е много малък, разбил се е директно на полосата и почти напълно е изгорял“, коментира пред ТВ7 директорът на летището Христо Христов.

Сформирана е комисия, която започва разследване на произшествието.

Частното летище, което е изградено в Приморско „Албена“ АД, има всички разрешителни и лиценз, издадени от главна дирекция „Гражданска въздушна администрация“ през 2005 г. Пистата на съоръжението е с размери 910 м/ 300 м с асфалтово покритие, предназначена за малки самолети – 10-12 местни.