Предимствата на онлайн магазините

35
Добави коментар
stoineff
stoineff

Ще започна с един кратък разказ за моите неволи и разочарованието ми от съвременната търговска мрежа. Наскоро два пъти ми се наложи да закупя оригинални подаръци по различни поводи. В един от случаите реших да подаря пътна чанта или не много голям куфар на колела. Започнах да обикалям магазините за куфари и чанти, уверен, че бързо ще приключа с покупката. Уви. Бързах, защото трябваше да пътувам, а след като за 2-3 часа разгледах десетина магазина разбрах, че задачата ми е непосилна. Търсех чанта или куфар на цена около 40-50лв. Нещо, което да изглежда симпатично, елегантно и да бъде функционално. В същото време попадах или на куфари в промоция по 150лв., или на дизайнерски недоразумения, които ме стъписваха с грозни цветове. Освен това в повечето магазини за чанти нямаше никакъв избор – бяха изложени по 5-6 последни бройки от модел, които в повечето случаи бяха отрупани с прах. Отказах се. Подарих ваучери и така прехвърлих ангажимента направо на рожденника.
По подобен начин се развиха събитията и когато тръгнах да търся стенен часовник за една нова къща. Този път всичко започна много добре, защото още в 09:45 сутринта през витрините на един магазин видях прекрасен часовник. Магазинът беше затворен, но на вратата му пишеше, че ще отвори в 10:00. Реших, че ще изчакам – нищо не са 15мин. Само че продавачката дойде в 10:30. Имала си лични ангажименти жената. И все пак дойде – чудесно! Взех часовника в ръцете си и започнах да го оглеждам. Веднага ми направиха впечатление дефектите по дървото. На места то беше протрито, а ръбовете бяха подбити. Поисках да видя друга бройка от същия модел. Продавачката ми донесе от съседния магазин още един такъв часовник, който обаче имаше подобни дефекти. Въпреки, че се кълнеше, че стоката не е употребявана, за мен беше ясно, че това не е така. Отказах се. До тук бях загубил един час, а не бях свършил никаква работа. Обиколих няколко пазара, но положението беше плачевно. В крайна сметка слязох в центъра с метрото и купих една картина, която беше доста над бюджета ми за подарък, но ми се искаше да се излагам.
Преди седмица мой приятел ми подари хладилна чанта. Дори вече влезе в употреба веднъж – при последния ми риболовен излет. Чантата е марка Igloo и е уникално добра. Освен, че може да поддържа минусови температури повече от 3 дни, бях впечатлен от високото качество на изработка. Върху капака на чантата са предвидени места за поставяне на малки и големи чаши. Но да не ви занимавам с тези подробности. Само искам да кажа, че случайно разбрах, че подаръкът ми е купен от онлайн магазин за хладилни чанти. Стана ми интересно и разпитах приятеля си за този магазин. Човекът ми разказа, че в крайна сметка пазаруването му е отнело точно 10мин. Хората от магазина, които заслужават реклама – 4anti.com са били изключително коректни и експедитивни. Доставили са хладилната чанта на адреса на моя приятел на следващия ден след поръчката. Транспортните разходи са били около 6лв., което е съвсем приемливо.

От тези три случая си направих някои изводи, които ще споделя с вас, защото ще са ви от полза.
1. Магазините по пазарите са под всякаква критика – не предлагат никакво разнообразие, работното време е от дъжд на вятър, продавачите са крайно нелюбезни и мързеливи. Този силно казано бизнес е създаден от некадърници, които предпочитат по цял ден да пият кафета, да пушат цигари, да си лакират ноктите, дори да играят табла, но не и да свършат нещо полезно, дори за самите себе си. Този тип хора нямат истински мечти, защото категорично отказват да се борят за каквото и да било, а се радват само на чалгата салата ракийката и пълния хладилник.
2. Може би по-добре е да се пазарува в моловете. Особено в тези, където отворените магазини са повече от затворените. Неудобствата обаче отново не са малко – обикновено аз поне ходя до моловете с кола, губя време докато си намеря място за паркиране. Дори веднъж чаках половин час в едно задръстване на ниво -3 в Карфур.
3. Все повече вярвам в предимствата на пазаруването онлайн. Човек лесно може да се ориентира и да намери това, което търси – без да се съобразява с работно време, без да чака на опашка, без дори да излиза от вкъщи. Често онлайн магазините поддържат по-ниски цени от обикновените магазини. Разбира се трябва да се внимава, защото измамниците са на всякъде. Не бива обаче да се смята, че всички онлайн магазини мамят клиентите си.
Оказа се, че в 4anti.com е един от най-добрите и най-коректни онлайн магазини. Там се продават освен хладилни чанти, още ученически раници, туристически раници, чанти за лаптопи и дигитални камери и т.н. Трябва да знаете, че сериозните онлайн магазини се отличават с това, че са посочили телефон и адрес за контакт. Ако желаете да видите стоката преди да я заплатите винаги можете да уговорите това да стане в техния офис. Така смятам и да направя в най-скоро време като си поръчам една туристическа раница.