40 хиляди полицаи охраняват карнавала в Лондон

2
Добави коментар
emilx4
emilx4

Кметът Борис Джонсън в компанията на екзотични тан- цьорки, които участваха във феста.

Над 40 000 полицаи охраняваха през уикенда смятания за беден лондонски квартал Notting Hill, който гостоприемно посрещна хиляди туристи за традиционния карнавал през уикенда. Става дума за колоритните традиционни празници, вече смятани за класически в Европа, които разтърсват квартала от 1966-а до наши дни. По традиция последният уикенд на август е времето, когато Notting Hill празнува – по протежението на 32-километровата главна улица на квартала пеят и танцуват млади хора, повечето от тях с карибски произход. Точно в Notting Hill живеят много тъмнокожи емигранти, които традиционно са добре приети от англичаните. Над 40 оркестъра озвучиха колоритното зрелище. Дефилето на музикалните банди като магнит привлече младежите и децата. Конкурсът за най-атрактивен костюм донесе не само слава, но и пари на щастливците, които се осмелиха да се маскират. Notting Hill открай време е място на междукултурен диалог, там си дават среща и най-добрите готвачи на Лондон, независимо дали са британци или чужденци. Екзотични миризми плъзнаха по улиците, а ценителите на чуждата кухня се тълпяха в ресторантите.
„Всички на карнавала!”, призова чрез телевизията и пресата кметът на Лондон Борис Джонсън. Неговият повик бе своеобразен контрапункт на безредиците, които Лондон преживя преди дни. Внушителна група жени емигранти солидарно се включи в ателието за производство на костюми за сирени, тоест за танцьорките от така наречената mass band, които разлюляха улиците на крайния квартал.
Анкета на web изданието YouGov, заръчана от сп. Time Out, показва, че 69 процента от жителите на британската столица подкрепят карнавала и го смятат за събитие номер 2 за годината след сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Към статията няма коментари. Напишете първия.