Цени това, което имаш

3
Добави коментар
Neznam.bg
Neznam.bg

Цени това, което имаш

Случвало ли ти се е да си мислиш, че целият свят е срещу теб? Шефът ти е твърде взискателен, родителите ти постоянно те притискат, а после се появява и гадният проблем с косата ти, не знаеш какво да облечеш, а страшно много закъсняваш. Чувстваш се сякаш всичко е с краката на горе и изобщо не харесваш живота, който водиш. Но, ако си благодарна и признателна за нещата, които имаш, ще започнеш да се чувстваш много по-щастлива. Университетски изследвания показват, че хора, които ценят това, което притежават, са по-оптимистични, енергични, здрави и вероятността да постигнат целите си е по-голяма.

Води си благодарствен дневник. Записвай в него всеки ден нещата, за които си благодарна. Спомени си и най-малките неща, които са те зарадвали през деня, дори и да са от рода на това, че си намерила място в претъпкания паркинг или си отишла на фризьор.

Върши доброволна работа. Ако работиш с бездомни хора, хора, които са болни или с увреждания, ще започнеш да цениш повече здравето и дома си. Освен това ще помогнеш и на други хора, което пък ще те накара да се чувстваш пълноценна.

Прекарвай време с близките си. Вечеряй със семейството си, разходи се с приятели, смейте се и се забавлявайте. Това със сигурност ще те зарадва.

Направи списък с постиженията си. Ако отделяш време да мислиш за това, което си постигнала и как то ти се е отразило, ще се мотивираш да постигаш нови и нови цели, ще цениш това, което имаш.

Бъди благодарна на другите. Писането на благодарствени картички заради подарък, който си получила, вършенето на добро дело, просто така, защото сте приятели, не само показва на другите, че си им благодарна, но и те ще се почувстват щастливи.

Представи си живота без семейство, приятели, близки и дом. Много хора биха оцелели без вещите си, но колко са способни да издържат без близките си? Ако си представиш какви ще са последствията от това да няма на кого да се довериш, кой да ти помогне и да те подкрепи, ще започнеш да цениш семейството и приятелите си повече.

Запечатай спомените. Напълни някое албумче със снимки или окачи навсякъде снимки в рамки, или някакви символични неща, които ти напомнят за нещата, които обичаш. Когато си разочарована, просто погледни снимките.

Бъди щедра с времето, парите и притежанията си. Например може да дадеш старите си дрехи или неизползвани отдавна вещи на някого, когото не може да си позволи да си ги купи.

Гледай филми и/или чети книги, чиято главна тема е благодарността. Филм като “Преследване на щастието” (“Pursuit of Happyness”) ще те накара да се замислиш за важните неща в живота и ще те научи да цениш това, което имаш.