Модифицират кожни клетки на шизофреници за тестове на лекарства

2
Добави коментар
bWEB
bWEB

За пръв път в света бразилски учени успяха да препрограмират кожни клетки от шизофреници и да ги превърнат в неврони, заяви Стивънс Реен – координаторът на изследванията от Федералния университет в Рио де Жанейро, цитиран от Франс прес.

Прибягнахме до биопсия от кожата на шизофреничка и след това препрограмирахме тези клетки, за да ги превърнем в неврони, заяви той малко преди да представи резултатите от изследванията в Бразилската академия на науките в Рио де Жанейро.

Тези резултати могат да бъдат използвани за тестване на нови лекарства за хората, засегнати от шизофрения, които съставляват 1% от населението в света. Ученият поясни, че по този начин се осигурява достъп до мозъка, без да се пробива дупка в черепа на пациента.

„Това ще улесни създаването на нови лекарства срещу психични проблеми, отбеляза Реен, който е и ръководител на Националната лаборатория за изследвания със стволови клетки. Ще можем едновременно да тестваме стотици терапии срещу психични проблеми“.

Неговият екип изолирал клетки от 11 шизофреници. За два месеца клетките били мултиплицирани в лабораторна среда. След това те били препрограмирани чрез използване на вирус, съдържащ специфични гени на ембрионални клетки. Превръщането им в неврони за едва 40 дни позволило да се идентифицира аномалия в метаболизма на клетките у шизофреници.