Фитнес през бременността – health.bg – Здравето от А до Я – Бременност и раждане – здраве, спорт, фитнес, бременност,

48
Добави коментар
boreca6
boreca6

Фитнес през бременността

health.bg
07-09-2011

Физическите упражнения влияят положително и при опитите за забременяване, и по време на бременността.

Ако не сте упражнявали спорт до този момент, започнете с по-леки упражнения, но ги изпълнявайте редовно. Преди това загрявайте, а ако почувствате недостиг на въздух или болка  – спрете.

Преди да започнете да изпълнявате някаква програма за раздвижване се консултирайте с лекаря си.

Физически упражнения не се правят при: преживян спонтанен аборт, при появата на кървене, при високо кръвно налягане, причинено от бременността, при астма.

Първото и второто тримесечие

През първите 3 месеца на бременността тялото все още си остава същото и промените в организма са съвсем малки. Поне в началото  много жени не усещат никаква разлика, рисковете за плода са малки и затова няма причина за спиране на физическите упражнения.

Те са много полезни за бременните – подобряват съня, помагат за по-лесно раждане и преодоляване на умората след това, доставят ендорфини и повишават тонуса. Подходящи упражнения през първото тримесечие са аеробиката, йогата, фитнеса. Спортните упражнения, които крият риск от наранявания, трябва да се избягват.

Например: ски спускане, езда, катерене по скали и групови спортове, като футбол и баскетбол.  С напредването на бременността допълнителните килограми и неравномерното им разпределение натоварват ставите и мускулите, особено на кръста и таза. Възможна е появата на проблеми с кръвообращението, които предизвикват крампи на краката и замаяност.

бутони за социални мрежи