Как да си изберем часовник

5
Добави коментар
ne0n
ne0n

Свободно време –

Разтуха

Неделя, 07 Декември 2008 06:35

Написано от Георги Стоименов

 
Механиката на часовника

 

Механиката – сърцето на всеки часовник. Има три основни вида механика на часовниците : механични,електро-механични(кварцови) и електронни.
От своя страна механичните се разделят на : ръчно навиване и автоматично завиване. Разликата между механичните и кварцовите е източника на енергия за работа на механизма.

В механичните часовници се използва спираловидна пружина. Главният недостатък на пружинения двигател е неравномерната скорост при отвиването на пружината, което води до неточност при работата на часовниците. За това при механичните часовници се счита за нормално разлика от 15-30 секунди от точното време на денонощие, а най-добре е когато са само 4-5 секунди на денонощие.

При кварцовите часовници за източник на енергия служи батерия , която захранва електронният блок на кварцовите часовници . Има много голяма честотна стабилност на импулсите и съответно голямата точност ( като средно изостават от точното време с 15-25 секунди на месец, а най-добрите кварцови часовници имат отклонение от 5 секунди на година ) се постига заради кварца , от където идва и името на часовниците.
Батерията при тези часовници е предвидена за няколко години работа и съответно кварцовите часовници нямат нужда да се навиват. Тези часовници са лесни за използване – нямат нужда да се навиват и да се притеснявате че могат да спрат. Точността на работа при кварцовите часовници е много по-голяма от механичните. Друго предимство на кварцовият механизъм е че позволява създаването на по-тънки и по-леки часовници , от колкото механичните.

Цената на механичните часовници обикновено е по-висока, от колкото кварцовите, тъй като за механичните часовници при настройката е необходима ръчна настройка . В същото време изработката на кварцовите часовници е автоматизирана. Механичните часовници са класика в часовникарството и погледнато от гледна точка на престиж , механичните са по престижни от кварцовите часовници.

Часовници – гривни

Гривните повечето от хората избират по дизайна, но да се спрем на други аспекти. Всичко каквото е казано за часовниците , се отнася и за гривните – часовници. Само трябва да се добави че кожените верижки в много случаи са по-добър вариант, но са по-малко  трайни. Известните фирми често ги правят водоустойчиви.

Материал за направата на часовници

Не малко важен е материала от който е направен часовника. Ако не споменаваме супер скъпите часовници, които сами по себе си са ювелирни украшения, то може да се посочат пет вида материал за изготвяне.

Покрития върху часовника
Покритията на часовниците са разнообразни. Златното покритие може да направи вашият часовник красив , но след 1-3 години в зависимост от дебелината на покритието и златния състав , ще се оксидира и изтънее . Дълготрайността зависи от дебелината на златното покритие и състав на златото. Като правило , за една година се изтрива около 1 микрон златно покритие.

Дълготрайни са покритията със стоманен цвят. Покритията от хром с дебелина няколко микрона издържат много години. Такива покрития използват много чужди производители.

Покрития от титанов нитрид в златист цвят , се нанасят с вакумно прахово нанасяне и практически са вечни.

Има също така и керамични покрития. Ако ви устройва тъмния цвят и цената , то купувайте без да се замисляте. Само гледайте да не ги объркате с лаковите покрития на китайските производители. Такива покрития използвани от китайските производители до 5-8 месеца се изтъркват. Най -добри са часовниците без покритие – стоманени , титанови и керамични.

Стъклото на часовниците

Цената на часовниците много зависи и от качеството и здравината на стъклото. В производството на часовници се използват 4 основни вида стъкло.

Сапфир – най-скъпото и здраво стъкло. Вашите часовници може да са одраскани и изтъркани от носене , но стъклото ще си остане като ново.
Кристал – второ по качество стъкло. Слага се на часовници от средно ниво.
Минерал – с по-лоша здравина. Както кристала , така и минералното стъкло може да се одраска от стоманен предмет.
И разбира се пластмаса. Можете да го одраскате това стъкло с каквото си поискате. Не се използва при приличните водоустойчиви часовници

Водоустойчиви часовници
Първо трябва да се посочи че , обозначението че са водоустойчиви часовници не трябва да се приема напълно буквално.

Показаните метри на водоустойчивост , съответства на определено ниво на налягане на което издържа часовника.
Трябва да се знае, че часовниците се тестват практически в идеални условия – новите часовници от конвейера се слагат в колба и плавно увеличават налягането с въздух. В реалните условия , налягането на водата върху часовниците може да бъде динамично., например : при гмуркане и др. Така могат да се определят няколко вида водоустойчиви часовници.

Незащитени часовници – ако на часовниците няма обозначението Water Resistant (Water Resist), то часовниците не са херметически затворени и не трябва да имат досег до течности.
Водоусточиви часовници ( 30 м ) – на часовниците има надпис Water Resistant (Water Resist) или 30M Water Resistant – часовниците са херметично затворени и имат достатъчна водоустойчивост, за да може спокойно да поеме случаен или незначителен контакт с течности (дъжд,пръски). Но те не са предназначени за плаване или гмуркане.
Водоусточиви часовници ( 50 м ) – можете да се къпите с часовника и да практикувате водни спортове. Не е желателно да се гмуркате с тях
Водоусточиви часовници ( 100-150 м ) – можете да се къпете и да практикувате водни спортове. Можете да плувате и да се гмуркате на не много голяма дълбочина. Не се предназначени да се гмуркате с акваланг
Водоусточиви часовници ( 200 м ) – с тези часовници можете да практикувате дайвинг. Има специални часовници, които издържат налягане на 1500,2000 и даже 6000 метра. Такива часовници по правило имат хелиев клапан, изравняващ вътрешното налягане . След 2-3 години часовниците могат да изгубят херметичността .

MAXEFFECT-SPORT.COM
2008©