Как да преборим безсънието?

2
Добави коментар
josephine_
josephine_

Всеки от нас понякога страда от безсъние. В някои случаи будуването по цели нощи е свързано с нервно разстройство или друго заболяване, за което непременно трябва да се потърси лекарска помощ, но в други – от време на време просто не успяваме да се отърсим от натрупания през деня стрес.

Представяме ви няколко подбрани от FitWell.bg съвета за това как с няколко прости трика в подредбата на спалнята си можем да се справим с по-леките форми на безсъние. Напътствията са на американския интериорен дизайнер Дебра Дъниер, която е автор на EcoChi – интересна система за подреждане на дома, комбинираща фън шуй и „зелени“ практики.

На първо място Дъниер препоръчва да се изберат подходящи цветове за завивките. Положително на нервната система влияят зеленото, синьото и виолетовото.

Освен това в стаята, в която спим, е добре да има елементи от природата навън – шишарки, мидички, рапани, камъчета. Те също съдействат за постигане на приятна атмосфера.

Чувство на сигурност пък носи възможността от леглото спокойно да виждаме вратата на стаята, а ако в спалнята сложим снимки на близки и приятели, техните образи ще ни донесат допълнително успокоение и усещане за принадлежност към дадена общност.

Би било добре леглото ви да е опряно на солидна стена, обяснява още Дебра Дъниер. Тази практика във фън шуй се нарича „черна костенурка“. Смята се, че въпросната локализация на спалнята осигурява защита и равновесие на енергиите в тялото.

И накрая – понякога, вместо електричество, може да ползваме за осветление ароматни свещи. Лавандула, ванилия, канела…. Ароматът им има силата да лекува напрежението за нула време. От FitWell.bg обаче предупреждават да не прекаляваме с употребата на такива свещи, „защото, както знаете – нищо прекалено не е полезно“.

Остава да си пожелаем приятни сънища. А за допълнителни познания по темата – може да откриете кои са най-добрите положения на тялото за сън в материала „Перфектните пози за лека нощ“.