Гъбарник вкъщи !

70
Добави коментар
kalinaaa
kalinaaa

Добави в Svejo

Гъбарник вкъщи !

 

   Могат ли да се оглеждат гъби в домашни условия?  Как да използваме диворастящите гъби  като   семена за засяване ? 

   Гъби  в домашини условия се отглежат, но различните водове гъби  са  и с различни  претенции и капризи при отглеждане . Тук ще ви разкажа своя личен опит,  а не  методите, които се използват в гъбопроизводството.

Отглеждане на  кладници ! 

  Кладницата не е капризна  гъба, която може да се отглежда в домашни условия. Най- важното за нея е да не е горещо и да е по- влажен въздуха . 

Посяване на кладници !

Кладницата се посява  върху пънчета от всякакви широколистни дървета по следният начин.  Намираме находище от  кладници  и обрязваме  часта от дървото която е  с мицела (тъй като именно тоя мицел ще използваме като посявачен материал ) . Взимаме пънчето  и правим в него  множество дупки. Именно в тези дупки   потавяме посадъчния материял и поливаме обилно с вода . След това на всеки пет дни поливаме.  Важно е гъбите да са на сянка! След около месец ще ни зарадват първите гъби!

  Посяване на печурки!

Печурките са много вкусни гъби, които с лекота можем да оглеждаме вкъщи !

Посяване на печурките  със собствен посявачен материял !

Печурките се посяват в оборска тор или в горска почва. За целта може да купим 1-2 килограма печурки и да ги  остави  на влажно и жладно място за 7 дни.  За това време по гъбите ще прорастне мицел и именно тогава ги добавяме  в  пакетите пълни с тор или горска почва . По -рано от 2 месеца печурки няма да има, но след това ще можете да берете всеки ден . Важно е да се поддържа почвата влажна ( Но да не се прекалява) и да неса на сенчесто място !

  Това са начини за производство на  гъби в домашни условия без посадъчен материал!