Хонда? Не, мерси! « Козата Ани

51
Добави коментар
linkito
linkito

Успяваш някак да сбъднеш мечтата си и после резко някой те подсеща къде живееш и колко този свят не му дреме за теб. И точно по същия механизъм успях да си купя Хонда от Бултрако ООД, официалният им дилър и после да съжаля за избора си. Всичко вървеше прилично. Докато не усетих, че сервизният мениджър се крие от мен. Бога ми, не разбрах защо. Паркирам и го виждам как се изнася по стълбичките. Да не говорим, че имахме случай и да ми се затваря телефона точно от него.  О, може би защото бях писала мейл с оплакване от него, на който и до ден днешен нямам отговор? Не знам.

Преди 3 месеца катастрофирах. С ниска скорост, сложен колан, съвсем сама в колата, челен удар. Закарах гаранционната си кола(заплатила съм преди няколко месеца 630 лв, за да удължа гаранцията си) в оторизирания сервиз на конкретната фирма и зачаках.

sxc.hu

Няколко дни  по-късно получих обаждане, че застрахователите ще покрият 15 000 от обща сума за ремонт 17 400 лв. Не, не съм смазала колата, не се заблуждавайте. Просто има нужда от смяна на 2 радиатора, малко ламарини и още дреболии, плюс една въздушна възглавница. Виждайки сумата по фактура в детайли в главата ми започнаха мисли. Да, знам, частите на Хонда са скъпи, така е, не отричам. Да, знам го от момента, в който си купих колата и плащах по 360 лв за смяна на масло и филтри. Знам го и защото 12 дена след изтичането на гаранцията на колата, преди да я удължа, ми се скапа за втори път сидичейнджъра и ми поискаха 2 800 лв за нов. Знам го защото за абсолютно всичко съм си карала колата там, нали уж така е редно. Но защо по дяволите се отваря възглавницата на пасажерското място без там да има човек? И ако ударът е бил толкова силен не следва ли да се отвори и моята? Мога ли да се доверя на тази кола отново? И изобщо да не би да има някакъв проблем с колата? Защото този път се оттървах с няколко синини и натъртвания, но при по-силен удар? Или нещо по-различно? Е ли тази кола толкова безопасна, както ми внушават рекламите им и всичките й документи?

Обадих се в Бултрако и поисках среща, за да ми бъдат обяснени тези неща, защото за мен, като човек без грам инженерно образование нещо не беше както си трябва. Поисках среща първо само със Спасов, после и с директора на фирмата. Директорът не прояви интерес, явно не заслужавам вниманието му. Като под „поисках среща“ имам предвид по два начина.  

Започнаха се протяжни 2 месеца в слушане на глупости и поредното некомпетентно мнение.

Първото обяснение беше, че ударът не е бил централен и затова се е отворила другата, а не моята възглавница. Тъй като обаче ударът е изцяло централен тази теория много бързо отмина. И значи ли това, че ако ударя в дърво колата челно, но леееко в дясно, то моята възглавница няма да се отвори, а всички в дясно ще? И какво би ме гряло това в този случай?

Последва глупост две. Колата е преценила, че ще залитна при челен удар надясно и затова се е отворила възглавницата, за да ме предпази. При един от разговорите предложих на г-н Спасов, моят любим сервизен мениджър, да седна в същата кола и да „залитна“ максимално надясно, за да види, че това е крайно невъзможно. Много бързо и тази теория отпадна. Опитаха се да ми обяснят, че в колата има изкуствен интелект, който може да прецени това. Булшит!

Най-тъжното е, че след като изслушах тези тъпотии у мен се зароди неприятното усещане, че управителят на този сервиз е крайно некомпетентен, а от там и леко притеснение как точно този човек ще ми оправи колата така, че да съм спокойна. Успоредно с това подобни тъпотии и мрънкането на Спасов ме мотивираха безкрайно много. Да намеря адекватно обяснение защо едната се отваря, а другата не и защо празно място бива защитено.

Междувременно се свързах с адвокат и той идваше на срещите. Всеки път ни се губеше времето с глупост след глупост.

Поисках официално становище от Хонда Япония за случая. Разбира се, успоредно с тях, тъй като нямам никакъв поглед върху комуникацията с Япония, което имайки предвид тоталната липса на доверие у мен към г-н Спасов е нормално, започнах да търся начин да се свържа и аз с централата им, та белким имам мнението им директно. Оказа се, че Хонда нямат абсолютно никакъв контакт на сайта си. Никакъв! Ни-ка-къв! Единствено намерих телефон в Англия и факс в Япония, като вторият излезе, след като попитах Гугъл „Как да си закупя акции от Хонда“. Два пъти звънях в Англия, където доста нелюбезно ми казаха да ходя да се гръмна. Накрая пратих факс в Япония. От там получих същия отговор. Практически се оказа, че на централно ниво в Хонда не ги вълнува какво се случва с теб и защо. Къстъмър сървиз май ес! Взимат ти парите за скъпите си колици и после ти пишат да духаш супата. Пиша им за проблема, а именно че искам да знам това и това и че локалния дилър е некомпетентен и кофти, те ми отговарят – ах, колко неприятно, ами говорете с локалния дилър. Ама аз имам проблем с него, бе, хора?! Ау, да, неприятно, да, говорете с локалния дилър.

Стигна се до там, че г-н Спасов без да иска ми показа схемата на системата за сигурност на колата ми по рама. По притесненото му лице разбрах, че нещо не е ок. За него. Настоях да имам принтирана тази схема. Та на въпросния чертеж има едно малко квадратче, на което пише front passenger’s sitting seat switch. Значи все пак колата знае там има ли човек или не. Спасов се опитваше да ми обясни, че колата не знае и за всеки случай отваря възглавницата. На въпроса ми как не знае колата, че има човек, щом започва да пищи ако не е закачен колана, а и има такъв суитч, той се нацупи и ми каза да си поискам експертиза. Г-н Спасов сподели, че „може би суичът играе ролята на мост“. Може би? А може би са в пустинята? Може би са извънземните? Може биии? Какъв отговор е това? И след като това ме разсмя, той се фръцна, нацупи и тропна с краченце.  Звъннах на няколко места. На едното ми казаха, че нямат специалисти по въздушни възглавници. На следващите две ми отказаха съдействие. И нищо странно, нали са си в един бизнес, приятелки са си, туй онуй. И никой до ден днешен не ми обясни защо в схемата на колата има този суитч, той участва в схемата на системата за сигурност, но пък колата хич не се интересува от подадената от него информация и си отваря възглавницата, просто ей така. На въпроса ми значи ли това, че за да не ме вкарвате в излишни разходи, то аз трябва да затварям колана на пасажерската предна седалка дори и там да няма човек, отговорът беше – ами… да. Хъх…. Моля? Дори да приема този абсурд, то защо това не е описано в ръководството на колата? Та там пише, че ако имам възглавница на предната седалка, да, нормална си, пухена, няма да ми се отвори въздушната такава. Значи някак можеше и това инфо да го има вътре.  

Накрая му казах – пич, вземи тези 15 000 от застрахователите, другите така или иначе някой ден ще ми вземеш под някаква форма, стискаме си ръцете и нещата продължават. Вместо адекватен отговор получих обяснението, че нямало да имат печалба от ремонта. Сякаш не разбра, че отдавна не иде реч за печалба. А за реноме. За име. За бизнес. Е, добре, щом е така няма да видите нищо. Нула. Зеро. Колата се ремонтира на друго място в момента.

И понеже се опитаха да ми обяснят, че така ще ми падне гаранцията им пльоснах на масата европейската антитръст директива, която им забранява да ми определят къде ще се ремонтира колата и това да влияе на гаранцията. Можете да ремонтирате във всеки един доверен на застрахователя сервиз и фирмата вносител в длъжна да ви запази гаранцията. За всеки заинтересуван ще дам директивата.

Изводите са – Хонда нямат нормален къстъмър сървис, не ги вълнувате, мили хора, нарекли се клиенти техни. На Хонда им е през оная работа за проблемите ви с прескъпата им стока. На Хонда просто не им пука дали имате проблем, а пък какъв е още повече. Не съм очаквала, че такава голяма корпорация няма дори да пожелае да изслуша какъв ми е проблемът. Защото с колкото и фирми в България да съм имала проблем, а това се е случвало не веднъж, то винаги от централата им извън родината са реагирали адекватно и с разбиране. Защото им е важно клиентът им да е доволен от тях. Щом вече сте били достатъчно тъп да си платите, сега можете да ходите на майната си. Хонда България наема некомпетентни хорица, които се опитват да ти замажат лицето с възмутително тъпи обяснения, а да работи на такъв пост човек, който не може да ти обясни защо това е така, а не иначе по отношение стоката си, то това е освен възмутително и доста опасно. Не си купувайте Хонда. Ни от Бултрако, ни от кой да е. Защото ако имате проблем ще ви бъде показан среден пръст, за който ще трябва да платите пре скъпо. Ако да са им хубави колите Не, мерси.