Лекарствата, които убиват

9
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Лекарствата причиняват повече смъртни случаи в САЩ, отколкото автомобилните катастрофи, алармира в. „Лос Анджелис таймс“.

Лекарите масово изписват болкоуспокояващи и медикаменти за потискане на тревожността, които са много силни, пристрастяващи и особено опасни, когато се комбинират с други лекарства или алкохол. Смъртните случаи са се удвоили през последните две години, като в наши дни на всеки 14 минути се регистрира подобен фатален изход в САЩ. В същото време е видим спадът на жертвите при автомобилните произшествия, като следствие на крупните инвестиции, направени в пътната безопасност. Въвеждането на задължителното ползване на предпазните колани, снабдяването на колите с въздушни възглавници и др. мерки снижиха 3 пъти броя на смъртните случаи по американските пътища от началото на 70-те години на миналия век. 

Кои са най-опасните лекарства, отпускани с рецепта и водещи до летален изход?

Сред набедените са OxyContin, Vicodin. Xanax и Soma. Eдно от новопостъпилите в списъка е Fetanyl, болкоуспокояващо, което е 100 пъти по-силно от морфина. Изброените лекарства предизвикват повече смъртни случаи от хероина и морфина взети заедно. Злоупотребата с тези медикаменти се среща както при тийнейджърите, които ги смучат, за да получат усещания, подобни на хероиновото опиянение, така и при хора на средна възраст, които ги взимат за болки в гърба и ставите и бързо стават зависими от тях,