[Ревю] Услугите на bgvpn.com

13
Добави коментар

Pepo | Сеп 26, 2011 | 5 коментара

По-паметливи от вас ще се сетят, че за пръв път писах за тази услуга в статията ми за arenabg и zamunda. Разбира се VPN услугите на която и да е фирма не се свеждат само до влизане в торент (P2P) сайтове. По-запознатите знаят, че с подходящото чуждестранно IP може да се гледат филми и сериали в Американси, Британски и дори Български сайтове (ако речем не сте в България); освен това с VPN може да криптирате връзката си когато сте вързани през отворен WiFi на улицата или на почивка; VPN като цяло осигурява допълнителна защита при комуникацията със сайтове по безжичен път. Аз не съм най-големия спец по тези въпроси, но като цяло предполагам разбирате за какво иде реч. В днешната статия ми се ще да опиша своите впечатления от услугите на bgvpn.com (affiliate линк), които имах възможност да тествам в последните месеци.

Преди да започна държа да отбележа няколко важни неща: (1) целта на тази статия не е да прави излишна реклама, а даде обективното мнението на един потребител на услугата; (2) за тази статия не съм получил парични облаги от горепосочения сайта; (3) единствената облага която получих е безплатен достъп до VPN системата за да мога да тествам услугите с цел написването на тази статията; (4) affilite линк означава, че ако станете клиент на услугата благодарение на линк от моя блог аз ще получа малко парично възнаграждение; (5) Интернет скоростите описани в тази статия са субективни свързани с моята собствена Интернет връзка, натовареността на моя провайдър и натовареността на самата VPN услуга т.е. скоростите може да са по-високи или по-ниски от описаните от мен; точно заради това съм правил тест на скоростите на различните сървъри през speedtest.net. С това се надявам да не влизам в излишни спорове в коментарите.

Сайтът bgvpn.com (affiliate линк) предлага няколко VPN сървъра за достъп: 2 точки за влизане с Български IP-та, 1 с Американско IP, и 1 с Британско IP. На сайта още пише: “VPN (Виртуални Частни Мрежи) е технология която Ви позволява да сърфирате в Интернет анонимно, заобикаляйки географските ограничения както и тези наложени от Вашият Интернет доставчик.” Услугата предлага неограничен трафик, съвместима е с всички операционни системи, а също така и с iPhone, iPad, Android, и Symbian и като цяло всяко устройство, което поддържа PPTP. Мисля че точно PPTP различва услугата на bgvpn.com (affiliate линк) от другите подобни услуги предлага на нашия пазар. За по-незапознатите на устройство, което поддържа PPTP не е нужно да инсталирате какъвто и да е допълнителен софтуер за да използвате услугата, а тези устройства или операционни са почти всички от последните 5-6 години. Не се тревожете на сайта има подробна инструкция със screenshot-ове, която ще ви помогне да конфигурирате всичко, а ако не се справите може да се вържете и с live support-а на сайта, и разбира се може да пишете тук в статията.

Тест на bg5.bgvpn.net

Това е един от двата Български сървъра, с които разполагат от bgvpn, като предполагам той ще е по-интересен за хора, които живеят извън България. Тук тествах да сваля няколко филма от arenabg като резултати от този експеримент бяха следните: download средно около 405 kb/s, като на моменти отиваше до 460 kb/s, но и падаше до 370 kb/s; upload средно около 50 kb/s като на моменти стигаше до 90 kb/s. Ето и два примера: 699 MB за 31мин. и 1.38 GB за 1ч. и 7мин. Предполагам, че това ще ви даде идея за бързината на този сървър. Ето и един screenshot:

И резултата по време на писане на статията:

Като допълнителен тест пуснах да гледам няколко сайта: btv.bg – където гледах програмата на живо на високо качество без накъсвания на предаването; voyo.bg – което е Vodeo on Demand сайта на bTV където гледах също на високо качество и без прекъсване няколко епизода от различни сериали; vbox7.com – също работеше без затруднения; arenabg и zamunda също работеха безотказно; преди novatv.bg да допуснат достъп до предаванията и програмата си и на хора от чужбина съм тествал връзката и работеше добре. Като цяло всичко работеше много добре и VPN-а не ми е дропил връзката, което в крайна сметка е съвсем очаквано от такава услуга.

Тест на bgvpn.net

Това е втория български сървър на bgvpn, който отново е по-интересен за хората извън България. Тук отново тествах свалянето на няколко филма, а също така и гледането на телевизии онлайн. Като цяло ми се стори, че този сървър е малко по-бавен от предния. Средната скорост на download при торентите беше около 356 kb/s като се качваше до около 430 kb/s, а upload-ът беше средно около 40 kb/s. Държа да отбележа, че както горе така и тук съм избирал да свалям торенти от препоръчаните за деня т.е. с най-много възможни потребители. Ето и малко статистика: 701MB за 45мин., а ето и screenshot-a:

И резултата по време на писане на статията:

При теста на сайтовете забелязах следното: btv на живо леко накъсваше на високото качество, но на по-слабото беше безупречен, за сметка на това на voyo можех да гледам сериали и на високо качество. vbox7 работеше също както се полага, а със arenabg и zamunda не съм имал каквито и да е проблеми. Като цяло сякаш по-бавен сървър, но пък ако другия се препълни този вероятно ще стане по-бърз. Пак казвам много е трудно да се генерализира каквото и да е защото тези неща са субективни: натовареност на моята връзка, на VPN сървъра, на сайта който съм тествал и прочие.

Тест на uk.bgvpn.net

Това е единия от двата чуждестранни сървъра, с които разполагат от bgvpn. Теста и тук беше разделен на 2: торенти и сайтове, които иначе са затворени извън Велико Британия. Както и screenshot-а по-долу ще покаже този сървър преди време беше чувствително по-бавен от двата български представени по-горе. Тук средната скорост на download при първите тестове беше около 240 kb/s, като за кратко се качи до 300 kb/s, но и падна под 200 kb/s, в същото време upload-a беше средно около 60 kb/s, което е по-бързо от втория Български сървър горе. Като статистика ето данните: 1.33 GB за 1ч. и 47мин., а ето и screenshot-a:

И резултата по време на писане на статията:

Явно момчетата от bgvpn са работили над сървъра в Англия защото към момента на писане на статията се вижда подобрение на услугата както и screenshot-a горе показва. Сега успях да постигна средна скорост на download на торент от около 430 kb/s като на моменти се изстрелваше до 475 kb/s, а upload-a остана около 60kb/s като преди. Все пак това е нещо хубаво в крайна сметка се вижда, че хората работят над подобряване на услугата.

През този сървър също може да стигнете до arenabg, но на адрес: 0.arenabg.com, за жалост zamunda остава затворена през Британския сървър. Тук тествах скоростта на няколко сайта, които иначе са затворени: iplayer-a на bbc.co.uk където без затруднение гледах както живите предавания, така и пълните предавания от архива разбира се на високо качество, а също така слушах радио без проблеми. Освен това без проблеми гледах HD клипове на vevo.com и също без накъсване слушах музика през spotify.com.

Тест на usa.bgvpn.net

Това е Американския сървър на bgvpn. Тестовете тук бяха идентични както до сега представените, разликата е, че през този сървър нямате директен достъп до arenabg и zamunda, разбира се може да сваляте от тях, но трябва първо да си набавите .torrent файлчето. Тествах го сървъра с торенти и честно казано той се оказа най-бавния от всички до сега. Download скоростта беше около 190 kb/s със скокове до 250kb/s, а upload-a варираше около 20 kb/s. Като цяло например за 2.75GB ми трябваха 4ч. 52мин. Ето и screenshot-a:

И резултата по време на писане на статията:

Отделно тествах няколко сайта, които иначе без Американско IP не се отварят. Без проблеми гледах филми и сериали на hulu.com, а също така гледах сериали на cbs.com, за жалост заради лошата скорост не можах да си ги пусна в HD качество. vevo вървеше също без проблеми, но отново не на HD. Също така успях да слушам пълните песни, а не само 30 сек. семпли, на billboard.com. Ако изключим факта, че HD не тръгваше може да се кажа, че съм доволен от Американския сървър.

Това беше като цяло ревюто на bgvpn. Ако все пак съм ви убедил да си купите VPN услуга от тях моля използвайте този линк: bgvpn.com (affiliate линк).

Снимка: bgvpn.com

Категория: Интернет

Тагове: vpn, ревю