Следродилна депресия -психология, бременност и майчинство

3
Добави коментар
teostefanova
teostefanova

Следродилна депресия -психология, бременност и майчинство
31 Август 2008 / 19:50  |  Автор: teostefanova  | 

 | Категория:

Здраве

,
Лични

,
Хоби и развлечения

При бременност се засилват страховете на майката. Тя трябва да има задължително душевно спокойствие.Има взаимовръзка между емоциите на майката и състоянието на детето.Трябва бременната да е спокойна и да изисква от другите да се грижат за нея и да и осигутят спокойствие. Именно то се предава върху състоянието и възпитанието на детето.

Жената когато е бременна я обхващат най-различни страхове от рода дали ще се справи с отглеждането на детето, добре ли е детето и и т.н. Важното е че тези страхове трябва да се споделят и тогава се разбира, че те са нещо естественно и ги изпитва всяка бременна жена.

При бременните жени се наблюдава и едно невидимо заболяване, т.нар. депресия при бременността. Тя се изразява в тъга, бременната губи настроението си, не може да спи, събужда се със страх как ще мине денят и. Депресията е болка на душата и много често не се забелязва от околните. Тя започва 3-6седмица преди раждането и продължава до третия месец след райдането. Когато изпадне в това състояние жената трябва да го сподели с околните и да се лекува, защото в противен случай се отразява на взаимоотношенията майка – дете. Когато това чувство на тъга и подтиснатост продължи повече от две седмици е редно да се консултирате със специалист.                         

Емоциите преливат между майка и бебе. Когато майката е спокойна и бебето се усмихва и е спокойно и обратното когато майката е напрегната и нервна, бебето или плаче или с гримаси показва, че усеща, че нещо се случва. Бебетата чуват, виждат и разбират чувствата. Усещат настроението на родителите си.

От голяма важност е ангажирането на бащата към отглеждането и възпитанието на децата. Бащинството е процес, който изисква време на адаптация. Трябва да му дадем време да свикне с обстановката. Бащите също имат страхове, но при тях е по-тежко, защото заради прословутото мъжко достойнство те си втълпяват че не трябва да говорят за тях. Затова трябва да се вдъхва увереност на бащите, че както майката, така и децата имат нужда от тяхната помощ. Детето трябва така да се впише в семейството, че да не пречи на взаимоотношенията между родителите. Затова майката не трябва да насочва вниманието си само към детето, а съпругът и да остава на заден план. Трябва да не се забравят и съпружеските и задължения (особенно като се има в предвид, че сексът е полезен повреме на бременността). Бащите също така могат да изпаднат в следродилна депресия, защото ние им споделяме нашите тревоги и те са съпричастни с тях. Именно затова трябва да се подкрепяме и да си споделяме. И не забравяйте, че  не е щастливо това дете, чиято найка е всеотдайна. Детето е щастливо когато вижда, че майка му освен за него се грижи и за себе си. Затова винаги си отделяйте малко лично време. Когато майката е много всеотдайна, детето не става самостоятелно. Затова не трябва да му се угажда и на минутата когато заплаче да отиваме при него. Полезно е да се оставя и малко да поплаче само, особенно преди да му дадем нещо. Трябва да се намери баланс. Да не се съгласяваме на всичко което ни се казва и да слагаме под въпрос всичко което ни се казва. Родителят трябва да отстоява решенията си. Той е отговорен за децата си. Трябва да търси естествения ритъм на детето, като го наблюдава. То само си показва кога е гладно и кога му се спи. Научава ме се да различаваме различния плач при гладно дете и мрънкането когато му се спи. Не трябва да учим детето да се взима веднага на ръце, дори и само да мръдне с ръка. Трябва да му се обадим от разстояние и то ще познае гласа ни и ще се успокои, че сме наблизо.Трябва да си изградим системност при възпитанието, детето да се гушка основно когато има болка. В противен случай, то става несигурно и тревожно. Започва да си мисли, че има проблем или опасност, щом сме го гушнали. Децата, които се взимат често на ръце са тези които плачат и се тръшкат по магазините J Бащите помагат за спокойствието на майките и ритъма на живот. Трябва да разберем детето от каква дистанция има нужда.Трябва да оставяме детето да спи, когато има потребност от сън, а не да го събуждаме под час за хапване, за да не нарушим режима му. И не забравяйте, че злоядите деца  са тези, кото ние ги мъчим да ядат.  На детето трябва да му се покажат неговите лични прибори за хранене и да знае защо сяда на масата. Трябва храненето да се превърне в ритуал.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

http://sports.mymall.bg/index.php?ref=105290

Име: Teodora
Фамилия: Stefanova

Пол: Жена
Град: Пловдив

Възраст: 34

Дата на регистрация: 28 Август 2008

ЗА МОЯ БЛОГ

Автор: Teodora

Дата на създаване: 28 Август 2008 / 22:42

Категория:
Спорт,
История,
Компютри и Интернет,
Любопитно,
Здраве,
Лични,
Арт,
Други,
Пътешествие,
Хоби и развлечения,
Смях,

Прочетен: 979817
Коментари: 167
Последна промяна: 18 Февруари 2015 / 17:19