В крак с времето!

36
Добави коментар
daniel7
daniel7

Една НОВА ИДЕЯ за решаване на въпроса с детските градини !!
Фактическо положение: Родители и деца, които отговарят на определени условия подават молба и чакат за настаняване. Задължително би трябвало родителите да са с постоянен аднес в София, да работят, или ако семейството има повече от едно дете – да работи поне единия от родителите. Софийска община плаща над 230 лева за всяко дете, настанено в детска градина – за храна, разходи за заплати, сгради, такси, консумативи и други общи разходи. В същото време СО през последните години е инвестирала над 60 милиона лева ва детски градини. Сума значителна.
Предложението : За децата, които заедно с родителите си отговарят на условията за настаняване в детска градина, СО плаща на родителите по 230 лева /или колкото струва на СО едно дете/ месечно. При условие, че родители, роднини или други наети лица /студенти, съседи ит.н./, включително частни детски градини, гледат целодневно децата, грижат се за тях, като родителите се отказват от претенциите за настаняване в детска градина за следващите 3 години !!! Т.е. СО дава същите пари за гледане на дете, но решава въпроса с настаняване на децата в сега съществуващите или предстоящи за изграждане градини.
Ефектите : Облекчава се значително натиска за настаняване в общински детски градини. Дори родители, които сега ползват тези услуги, биха се отказали от такова настаняване. Така дори е възможно да се освободят много места в сегашните градини. Освен това, студенти, близки или други лица, ще могат да бъдат наети за гледане на деца, което ще бъде принос в увеличаване на заетостта и получаването на допълнителни доходи.
Заключение: Идеята е не само революционна, но и икономически обоснована, изгодна за София и за родителите. Икономиите от инвестиции за строителство на нови градини или за основни ремонти на сгради за тази цел ще възлязат на над 50 милиона лева, общо за следващите години !!!!!