Мийм – какво е това?

6
Добави коментар
ins
ins

Преди 4 години   |

От Дарин Димитров

 

fСПОДЕЛИ

Tweet

Все повече обмислям да стартирам рубрика, посветена на различни елементи от живота на младите хора, която се стреми да образова и да освежи, пък било то и без голяма практическа полза.

Не съм мислил за име. Всъщност, няма да го направя. Не е ли дискриминиращо?

В тази кратка статия обаче ще разгледам един точно такъв елемент. Знаете ли какво е мийм? Повечето от вас ще отговорят с “Не” без да да се замислят. Със сигурност обаче сте виждали поне един популярен мийм, особено не използвате компютъра само заради омразния офис пакет и мултимедийния плеър.

БГтатко ще ви обясни какво точно са миймовете, как да ги откриваме и как да се възползваме от тях.

“Мийм”, не “мем”

Английската дума “meme” се чете мийм и на български, в своя класически смисъл, се превежда като “мем” и именно оттам произлиза така наречената меметика.

Това е теория, според която мемовете са елементи, придобити сетивно, които еволюционно се борят да съществуват в съзнанието на хората и се разпространяват между тях.

Различните мемове имат различни стойности, от което зависи колко лесно ще се “татуират” перманентно в съзнанието ни и, най-вече, колко други ще успеят да изместят.

Мемът на мелодията на песента “Happy Birthday”, например, е изключително силен и се помни от почти всички. Други песни обаче имат много по-слаби мемове. Няма обаче да се отклоняваме, защото класическата меметика, макар и свързана с Интернет миймовете, няма много общо с тях.

Какво е това?

Трудно е да се определи какво точно е миймът. Wikipedia казва, че това е “концепция, която се разпространява в Интернет”.

Миймовете най-често са под формата на изображения или GIF анимации, но нерядко имат и видеоформа, а понякога са комплексни. Самият мийм обаче е събитие или идея, което е толкова запомнящо се, че човек започва да асоциира все повече и повече неща с него. Също като мемът, откъдето произлиза идеята.

Миймът е термин за много силен мем и, за щастие, на Български не сме ограничени до едно и също спелуване и произношение на двата термина.

Достатъчно е да се случи нещо запомнящо се, смешно, шокиращо и като цяло, силно, за да може то да се превърне в мийм. Също е важно то да достигне до много хора, защото именно Интернет потребителите създават и забравят миймовете.

На практика всичко може да се превърне в мийм, стига да стане достатъчно популярно.

Анатомията на миймовете

Всеки мийм започва с някакво, най-често напълно сериозно… нещо. Често става въпрос за грешка, глуповато видео, съвсем проста картинка или каквото ви хрумне.

След това сърцето на мийма, най-често текст, започва да се използва навсякъде и се създават всевъзможни вариации, които се разпространяват из Интернет за броени часове.

Миймовете обикновено имат кратък живот, както и повечето други неща, които се случват в Интернет. Някои обаче остават активни доста дълго, особено тези, които са свързани със случващи се на всеки събития.

На практика миймът е толкова натрапчив, че започват да го виждате навсякъде и можете да вложите тези няколко думи във всеки свой разговор и всичко, което погледнете, започва да се свързва с тях. Изведнъж ставате невероятно забавен.

Проблемът е, че само Интернет приятелите ви знаят за мийма и прилагането му в истинския живот няма да предизвика очаквания бурен смях, а по-скоро поглед с учудване.

Все още не сте разбрали какво точно е мийма. Така и трябва – самият аз не бих разбрал нищо от горните редове. Миймовете са толкова разнообразни и свободни за създаване, че няма как да бъдат обяснени теоретично. Затова – ето ви няколко примера.

Forever Alone

Никой не знае откъде произлиза тази неособено приятна рисунка. Тя е част от групата на Rage Guy (по-долу) и е един от най-популярните миймове в света.

На нея можете да видите завинаги сам, недоволен от живота си човек.

Публикува се в невероятно много случаи – всяко нещо, което може дори по най-лек начин да напомня за разбито сърце или самотни хора, включително девственици.

Charlie The Unicorn

Анимационна поредица с два, очевидно дрогирани, еднорога, и трети, който винаги се оказва прецакан и остава без бъбрек.

This is Sparta

Всеки е чувал зверския вик на цар Леонид, след който тъмнокожия пратеник пада в бездънната яма.

Techno Viking

Побъркан скандинавски рейвър, който танцува из улиците на Берлин.

Trololo

Просто го изгледайте.

Rickrolling

Популярната песен на Рик Астли “Never gonna give you up” се публикува с лъжлив линк към нещо много очаквано или интересно. Например: “Виж този линк, видео с iPhone 5!”.

Именно затова видеото е гледано толкова много пъти в YouTube – всеки изпраща линкове към него в безброй различни случаи.

Rage Guy

Денят ви започва лошо и до края му крещите FFFFFUUUUUUUU…

Y U NO

Ядосан човечец, който се кани да прави любов с всичките ви роднини.

Lolcatz

Котки в странни (или съвсем обикновени) пози, които говорят грубо и неграмотно.

Chuck Testa (актуално)

Този симпатичен чичко е много добър препаратор или поне така подсказва рекламата му. Заради изключително дебилния си хумор обаче Чък Теста се превръща в мийм, което е и търсен от него ефект.

Сега можете да откриете всякакви монтирани видеа и изображения, а из разговорите на запознатите с мийма се носят всякакви Чък Теста шеги. В едно от най-добрите видеа белобрадият препаратор прекъсва Дарт Вейдър и неговото “I’m your father” с култовото “Nope. It’s  Chuck Testa”.

All your base are belong to us

Zero Wing е японска игра от близкото минало, която е преведена на английски толкова грешно, че можете да се спукате от смях, дори английският ви да не е особено добър. Нещо като споменът за най-глупавия ви съученик на устен изпит по английски.

AYBABTU е най-култовата реплика. Глаголът и съществителните могат да бъдат променяни, но в важно да се запази цветистата структура.

Накратко: миймовете не са много смешни, в тях не е вложен много труд и липсва особена оригиналност. Въпреки това те стават Интернет хитове, което е феноменално. И, още по-накратко – миймът е парче съдържание, което става популярно по-неизвестни причини.

С миймове се печели

Един мийм може да бъде страхотна реклама. Стига той да е достатъчно добър, с малка начална инвестиция за инициално разпространение можете да накарате Интернет потребителите да го споделят помежду си, чрез което получавате безплатни имресии.

Примери за това са рекламите на Old Spice с мъжа на мечтите Исая Мустафа и “Will it Blend” поредицата на компанията за блендери Blendtec. По-точният термин за това обаче е “вирусна реклама”.

Вашият ултимативен източник за мийм информация е knowyourmeme.com.