Алтернативни методи за добив на енергия

35
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Електрическа батерия от микроби

Изследователи от Пенсилванския държавен университет,САЩ  са създали устройство, което генерира водород в почти неограничени количества, и по този начин доставя енергия сам на себе си.

Това съобщава Би Би Си  позовавайки се  на списание Proceedings of the National Academy of Sciences.“В природата съществуват бактерии, които могат  да изведат електроните от орбитата си т.е. те произвеждат електричество чрез разлагане на органична материя“, – обяснява професор Брус Лоуган, съавтор на изследването.

Алтернативни източници на енергия

 Тази  способност  на микроорганизмите  позволи на  американските учени да създадат микробна  батерия (microbal fuel cell, MFC).Но това не е всичко. 

Ако към микробната батерия се подаде малко напрежение, бактериите ще отделят в околната среда, не само електрони, но и протони. Присъединяването на тези елементарни частици ще формират  атомите на водорода. 

Постижението на изследователите от Пенсилвания е фактът, че те направиха процеса самостоятелен „, т.е. самата батерия генерира енергията, необходима за производството на водород.

Микроби произвеждат енергия

„Всичко, от което имаме нужда е малко солена  и сладка вода и няколко  мембрани за да създадем  производство на водород който произвежда енергия,“ – допълва проф. Логан.

Именно разликата между солената и сладководната вода (соленоститите на водата) и преградата между тях а именно мембраните правят всъщност потенциалната разлика и от там напрежението.

 Според него тази технология е още  в начален стадий, но бъдещето е голямо. Водородът (H) носи в себе си топлина повече от всяко  друго  известно гориво на Земята , освен това е напълно безвредно и екологично чисто. Не е изненадващо, че много учени и инженери виждат във  водорода бъдещото гориво . 

Остава  само да научим как да  получим достатъчни количества, на ниска цена. 

Наскоро британски физици са разработили нов ефективен начин за производство на водород от вода под действие на слънчевата светлина .

Устройството на учени от Пенсилвания е само един от алтернативните начини. Кое е по-добре, може би бъдещето ще покаже.