На какво да обърнем внимание при избора на бизнес лаптоп

13
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

За бизнес потребителите лаптопът не е лукс или неоправдано вложение, а необходимост, решение, което им помага в работата всекидневно. Без значение дали често или от само време на време ви се налага да отивате в командировка или да довършвате задачи в къщи, наличието на лаптоп навсякъде и по всяко време е сериозно предимство. Дори и да не сте в категорията на често пътуващите, а вършите своите задължения единствено в офиса на бюрото си, притежанието на лаптоп и в този случай има своите плюсове.

Предлаганите на пазара модели са много и от различни производители, а наличието на конкуренция винаги води до по-атрактивни цени за крайния потребител. Лаптопът, в сравнение с типичните десктоп системи, ще ви предостави значителна гъвкавост, тъй като можете да го носите навсякъде с вас и така да си осигурите всички необходими документи.

Изборът е огромен, като основните ориентири са: операционната система, процесорът и други важни характеристики като размер, тегло и, разбира се, една от най-важните – животът на батерията, която ви осигурява работа в движение.

Размерът има значение

Първото, което трябва да вземете под внимание при избора на лаптоп, е именно какъв клас машина ще отговори по-пълноценно на вашите нужди и точно с каква сума сте склонни да се разделите, за да придобиете едно ново мобилно решение.

Ако сте от хората, които са често на път и имате нужда компютърът да бъде винаги с вас, то тогава най-подходящото решение е да се спрете на някой ултра-портативен модел. Но не си мислете, че по-малкото означава по-евтино. Напротив, ще се наложи да платите малко състояние, така че колкото по-малък и лек е един лаптоп, толкова по-скъп е той.

Добрите бизнес ултра-портативни машини ще намалят сметката ви с близо 4000 лева, а дори и повече. Отгоре на всичко, за толкова много пари ще получите и по-малък екран и клавиатура, а в някои от най-леките модели дори липсва оптично устройство и, не на последно място, процесорът отстъпва по мощност.

Към положителните страни на ултра мобилното решение се отнасят по-дългият живот на батерията и удобството да носите лаптопа си навсякъде с вас, тъй като той е лек и компактен.

Повечето потребители биха избрали лаптопите, попадащи в категорията тънки и леки. Те имат тегло от 2.0 до 2.7 кг и в същото време разполагат с повече място за клавиатура и дисплей, отколкото ултра мобилните решения. По-ниска цената също е сериозно предимство.

Една стъпка по-нагоре по отношение на размери се нараждат моделите от „основния поток”, с тегло от 3 и малко повече килограма. Това е най-доброто решение за хора, които пътуват рядко и просто трябва да пренесат компютъра си от колата в офиса и обратно, например. Всъщност това са и най-ценово ефективните решения, тъй като размерите и теглото не са от основните фактори при тяхната изработка.

Стигнахме и до последния клас решения, а именно лаптопите, които могат да заместят вашата десктоп система. При тях ще откриете голям екран, обикновено 17-инча, но значителното тегло и големи размери ги правят неудобни за носене.

Екранът

Преди да се спрете на ултра-портативните решения, убедете се, че размерът на дисплея ще отговаря на вашите изисквания. При този клас лаптопи екранът е 12.1-инчов, като дори има и модели с още по-малки дисплеи (10.4-инча).

При тънките, както и при масовите лаптопи, екраните варират от 13 до 15.4-инча. Този размер осигурява далеч по-удобна работа, като в същото време по-голям дисплей означава и повече място за клавиатурата. Десктоп заместниците могат да се похвалят с големи дисплеи, като абсолютния минимум в случая е 15.4-инча, но обикновено става въпрос за 17-инча, а вече се предлагат и 20-инчови модели.

Тенденцията в последно време е към широкоекранни дисплеи. Плюсът при тях е възможността да наблюдавате няколко едновременно отворени прозореца. Допълнителното пространство може да бъде „окупирано” и от така наречените “widget” – популярни в последно време мини приложения, които предоставят полезна информация.

Трябва да обърнете внимание и на резолюцията на екрана. Производителите посочват най-високата поддържана стойност. Въпреки че можете да настроите дисплея и на по-ниска, това не е препоръчително, тъй като LCD панелите изваждат най-доброто възможно качество на изображението при тяхната естествена резолюция.

Преди да закупите даден модел, се убедете, че се чувствате комфортно при работата с него. Например, ако се спрете на лаптоп с 15.4-инчов широкоекранен дисплей, при резолюция 1280 x 800 изобразяваният текст ще се вижда лесно. Ако панелът има резолюция 1680 x 1050, това ще ви позволи да виждате повече от всеки отворен прозорец, без да се налага да скролирате, но, от друга страна, означава по-малък шрифт в документите или уеб страниците, така че ще трябва непрекъснато да настройвате размера на текста.

Процесорната мощ

По възможност не си купувайте най-евтините лаптопи, а изберете решение с двуядрен процесор. Ще усетите веднага по-високата производителност, в сравнение с едноядрените модели, а на по-късен етап разликата ще става още по-осезаема с оптимизирането на бизнес приложенията за пълно използване на предимствата на двете ядра.

Наскоро Intel представи новата си мобилна платформа Centrino Duo с кодово наименование Santa Rosa. В нея са заложени няколко подобрения, които увеличават скоростта и живота на батерията. Едно от тях е по-бързата интегрирана графика – Intel Mobile GMA X3100. Също така получавате безжична 802.11n WLAN поддръжка с по-висока пропускателна способност, когато е в комбинация с 802.11n маршрутизатор или точка за достъп.

Някои от бизнес лаптопите във високия клас използват новата функция Intel Turbo Memory, която комбинира вградена флаш памет с BIOS настройки за по-бързо стартиране на Vista, както и за зареждане на приложенията. Новите Centrino Duo лаптопи предлагат повишена производителност, а скоро процесорите ще поевтинеят с около 30%.

За да намалите разходите и да спестите пари, може да се насочите към AMD платформа или към по-старата Intel Centrino.

Стигнахме и до  RAM паметта, като тук винаги важи правилото „колкото повече, толкова по-добре“. Така че, ако имате възможност, поръчайте колкото се може повече памет. Конфигурирайте машината с поне 1GB, а ако сте решили да работите с Windows Vista, тогава купете 2GB.

Повече място за данни

Когато трябва да избирате твърдия диск, вземете под внимание дали ще съхранявате единствено документи и програми, с които работите, или ще искате винаги под ръка да е и колекцията ви от снимки и музикални файлове. В първия случай 80GB диск ще бъде достатъчен за бизнес приложенията, докато при втория ще трябва да изберете по-голям – от порядъка на 120GB.

Повечето и от най-евтините лаптопи идват оборудвани със CD-RW/DVD-ROM оптично устройство, което е някакво решение за бекъп на важната ви информация. Все пак по-добрият избор е да се насочите към двуслойните DVD записващи устройства, които осигуряват 8GB на диск.

Комуникация

Възможностите за комуникации са не по-малко важни при избора на лаптоп. За момента напълно достатъчно са решенията с вграден 802.11g интерфейс, което означава, че ще имате съвместимост и с по-старите и по-бавни безжични 802.11b мрежи. Не е изключено във вашата бизнес организация все още да използват 802.11a маршрутизатори, като в този случай ще трябва да потърсите машина с 802.11a/b/g чипсет.

Новото в момента е стандартът 802.11n, чиито финални спецификации все още не са ратифицирани. Но дори да закупите сега “draft N” оборудване, най-вероятно впоследствие, след приемането на финалните спецификации, вашето устройство ще бъде съвместимо с тях. Така че с поглед към бъдещото, по-доброто решение е именно 802.11n.

Пътуващите често могат да предпочетат безжичен широколентов (WWAN) достъп и вградени антени. WWAN (Wireless Wide Area Network) е вид безжична мрежа и се различава от WLAN по това, че използва клетъчна мрежова технология като WIMAX, UMTS, GPRS, CDMA2000, GSM, CDPD или HSDPA за трансфер на данни.

Вградени WWAN възможности обаче няма да откриете във всеки един модел на пазара, а също така ще трябва да плащате и месечни такси за предоставената услуга. Но, от друга страна, ще имате възможност да се свързвате практически отвсякъде, така че търсенето на Wi-Fi „горещи точки” ще остане в миналото за вас.

Ако се откажете в момента от вграден WWAN, винаги можете да добавите тази функционалност чрез допълнителна карта на по-късен етап. В този случай трябва да обърнете внимание с какви видове разширителни слотове разполага вашият лаптоп. По-новият слот е ExpressCard и като цяло модулите за него са по-скъпи от тези за PC Card слот.

Портове

Уверете се, че преносимата машина, която сте избрали, разполага с няколко USB 2.0 порта, за да може да включвате разнообразна периферия, без да ви се налага за целта да изключвате някои вече свързани устройства. Наличието на VGA конектор също е препоръчително, за да включите към лаптопа външен дисплей или проектор.

Батерията

Времето за автономна работа на един лаптоп зависи от няколко фактора, като капацита на батерията, размера на дисплея и резолюцията, компонентите и задачите, които изпълнявате. Ако просто пренасяте машината от едно място на друго, например от вкъщи в офиса и обратно, то животът на батерията не е толкова критичен параметър. При този вариант е по-добре да се сдобиете с второ зарядно, за да не ви се налага да го носите винаги с вас.

Животът на батерията е основен параметър за потребителите, които пътуват много често. Някои от ултра–портативните модели могат да осигурят повече от осем часа автономна работа с едно зареждане.

Големите модели дори и не могат да се приближат до това постижение, така че в случая трябва да се ориентирате към допълнителна батерия. Също така търсете преносим компютър с функцията „бързо зареждане”, черз която ще можете да заредите батерията на 80% от капацитета за по-малко от час.

Сигурност и здравина 

Тъй като лаптопът може лесно да бъде изпуснат, загубен или откраднат, а информацията в него е от критична важност за вашия бизнес, не пропускайте да проверите възможностите за защита на данните.

Добрите бизнес лаптопи разполагат със здраво и в същото време леко шаси, обикновено изработено от магнезий, като дори в някой случаи и от алуминий. Освен това имат защита срещу удари и вибрации около твърдия диск и други компоненти.

Често пътуващите потребители ще пожелаят лаптоп с активна защита на твърдия диск, която паркира главите в начално положение в случаите на падане и сътресение. По този начин се предпазват магнитните плочи от удар в главите на диска. Предимство е и наличието на клавиатура, устойчива на течности, например кафе.

За да бъде защитена информацията ви при загуба или кражба, изберете модел, оборудван с четец на пръстови отпечатъци. Така ще предотвратите обикновен крадец да достигне намиращите се на твърдия диск данни. Ако носите информация с висока степен на критичност, то тогава е добра идея да добавите още едно ниво на сигурност, като използвате криптиране на данните.

Препоръчително е също да правите често резервно копие на информацията на външен носител, като по този начин ще се подсигурите както при отказ на хардуера, така и при кражба.  

Операционната система

Изборът на операционна система предоставя няколко възможности. Можете да се доверите на добрия стар Windows XP или да направите крачка напред, като се спрете на новата операционна система Windows Vista. В първия случай ще получите позната среда и отлична съвместимост, както хардуерна, така и по отношение на софтуера, с който вече сте свикнали да работите.

Vista Business, в допълнение към подобрената сигурност и бекъп възможности, ще ви даде и повече функционалност. Новият Windows Mobility Center поставя настройките за яркостта на дисплея, опциите за батерията и много други в един панел, като по този начин осигурява бърз достъп до тях. Операционната система Vista включва и възможност за отдалечен уеб достъп до PC, както и „синхронизиращ център” за съгласуване на информация между мобилните ви устройства.

Разбира се, съществува и опцията Linux, която ще става актулна, след като някои водещи производители обявиха модели на базата на системата с отворен код. За притежателите на Apple лаптопи изборът се свежда до фирмената операционна система Mac OS X.