Спомен за Невена Коканова

205
Добави коментар
adyulgerov
adyulgerov

На днешния 12 декември една от най-обичаните ни актриси Невена Коканова щеше да навърши 70 години. Документалният филм за нея „Аз коя съм“ ще бъде излъчен премиерно тази вечер по БНТ 1. Автор на лентата е журналистът Георги Тошев. В Галерията за чуждестранно изкуство в столицата ще бъде открита и фотоизложба, посветена на Коканова.
Още преди години Георги Тошев предлага на Невена Коканова да направи документален филм за нея. Тя деликатно му отказва с думите: „Ей, момче, нека някои неща да си останат тайна“. През 2008 за филма „Аз коя съм“ Тошев успява да привлече актьора Раде Маркович, партнирал на Невена в „Крадецът на праскови“.
Георги Тошев: Това е един изключително достоен, чаровен мъж. Човек, който не случайно е имал едни от най-красивите жени. Но най-голямата му любов е Невена. Докато го слушах си казвах: Господи, как е възможно да са минали 45 години от това, което се е случило между тях, и толкова много човек да се вълнува, говорейки за него. Когато чу гласа й, когато държа в ръцете снимките й, този човек се промени.
Във филма проговаря и дъщеря на Невена – Теодора.
Георги Тошев: Теодора е последният човек, който съм снимал, бих казал и най-важният. Теодора е човекът, който най-простичко обяснява какво е Невена. Теодора казва във филма едно страхотно изречение, че майка й много мъжки е водила последната битка в живота си. И добавя: „Но мисля, че не я загуби“.
В „Аз коя съм“ спомените си за Невена Коканова разказват още Стоянка Мутафова, Мария Статулова, Цветана Манева, Стефан Данаилов, Иван Андонов.
Георги Тошев: Смятам че Невена е от онези харизматични личности, които носят в себе си тайни. И ако се върнем назад в историята на киното, на театъра, въобще на изкуството, ще видим, че големите личности, които бележат епохи, са хора, които са успели да съхранят в присъствието си някакви тайни. И Невена беше такава личност.

Етикети: Невена Коканова, Георги Тошев