Мегамузей под земята в центъра на София

36
Добави коментар
modeya
modeya

Показват уникалните находки догодина Мегамузей под земята
в центъра
на София
Дават 140 000 лв. за гробницата на Хонорий

Гробницата на Хонорий е открита в средата на 80-те години на миналия век. Сериозната работа по нея обаче започна преди няколко дни.

Самуил Димитров 10.10.2011
Подземен мегамузей с обща площ над 1400 кв. м ще бъде обособен в центъра на София, стана ясно вчера.  Досега се предвиждаше археологическите находки да бъдат изложени на около 900 кв. м. само под основите на базиликата „Св. София”. Вчера обаче ръководителят на разкопките арх. Георги Китов съобщи, че в бъдеще площта на музея ще се разшири с около 500 кв.м. в посока градинката „Св. Георги”. Причината е гробницата на Хонорий, по която специалистите работят от няколко дни. Некрополът се намира под тротоара на ул. „Московска”. Първоначално експертите предполагаха, че там има само една гробница. „През последните два-три дни стана ясно, че там е доста по-богато, разкрихме още две гробници”, обясни вчера Китов. Идеята е в бъдеще цялата площ под тротоара пред базиликата да стане част от музея. Към гробницата на Хонорий ще бъде прокопана връзка. Така посетителите на бъдещия музей ще могат да минават по тунел,чието начало ще бъде под сегашния вход на „Св. София”. Проучванията и консервацията на новия обект трябва да приключат до Коледа. Работата по гробницата на Хонорий се финансира чрез програма „Култура” на Столичната община. Предвидени са 140 хил. лв. „Все още не е ясно как точно ще се експонира откритото там”, обясни арх. Китов. Гробницата на Хонорий е открита в средата на 80-те години на миналия век при строителството на канализационен колектор. Вътре са намерени костите на два скелета, които в момента се съхраняват в музея за история на София. Тогавашната власт обаче бързо решава, че нищо не трябва да пречи на полагането на тръби и издава заповед находката да бъде разрушена. В крайна сметка само част от нея попада под булдозерите, а колекторът прави малък завой. Години наред гробницата бе покрита с ламарини. „Дълго време мислех, че там има някакви кранове, но когато разбрах какво е всъщност, реших, че трябва да го извадим  на показ”, коментира кандидатът за втори кметски мандат Йорданка Фандъкова, която вчера инспектира работата по подземния музей. След приключване на работата некрополът ще бъде покрит с стъклен похлупак и така ще се вижда и от ходещите по тротоара. Уникалното при гробницата на Хонорий са стенописитеобясни зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Става дума за раннохристиянски кръстове, преплетени с лозници. Гробницата датира от последната четвърт на IV или началото на V век По стените се четат думите „Господ Бог” и името на погребания. Специалистите предполагат, че Хонорий е бил богат духовник. „Три са причините за това – не е открит богат погребален инвентар, който е характерен за тази епоха, освен когато се погребва духовник,  самият покойник     явно е бил заможен, щом си е построил такава гробница и освен това в аналите за Сердикийския събор се споменава духовник на име Хонорий”, обясни Чобанов.

.

Артефактите излизат на етапи

АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ Раннохристиянските стенописи в гробницата са уникални.
Освен разширението в посока градинката „Св. Георги”, екипът на арх Китов планира и разрастване към „Александър Невски”. „Там също има много гробници”, обясни самият Китов. Според Чобанов пък идеята е, че подземният музей ще се прави на етапи и поне засега не може да се говори за окончателно завършване. Преди три месеца общината подписа договор за над 600 000 лв. по ОП „Регионално развитие”, с които ще се финансира работата по музея под „Св. София”. Срокът за изпълнение е 2 години. Според Китов обаче работата върви бързо и при добро финансиране специалистите ще приключат много по-бързо. „Най-вероятно догодина ще е готово”, коментира Фандъкова.

.

Откриха публичен дом на 2000 години

Жриците отсявали клиенти по размера на ходилатаМария АтанасоваЛуксозен публичен дом на повече от 2000 години откриха археолози сред руините на римската крепост Деултум. Древният бардак е бил част от огромни римски терми, които според историци са прототип на днешните СПА центрове. В комплекса край днешен Бургас древните римляни разпускали и се забавлявали. Съществуването на древния бордей не е само догадка, а факт, убедени са археолозите. Разкрити са очертанията на огромната сграда, в която се е намирал бардакът и входната врата към него. Точно на пода пред портата е открита тежка мраморна плоча със специални отливки на мъжки ходила. Отпечатъците от стъпалата играели в древността ролята на универсален паспорт. Всеки, който искал да прекрачи прага на бардака, трябвало да стъпи върху отпечатъците. Ако размерът на петите му достигал минималния еталон от мраморната плоча, то мераклията получавал зелена светлина към публичния дом. Недораслите младежи, чиито ходила били по-малки от модела, срещали категоричен отказ още на входа. Античният “фейсконтрол” бил единственият начин преди две хилядолетия да се установи дали кандидатите за платена  любов са достатъчно пораснали. Иначе всеки гражданин на колонията с достатъчно големи ходила можел да посещава жриците на любовта в Деултум. Смугли хубавици очаквали мераклиите за сексуални похождения в разкошни помещения, готови да им продадат любов. Какви са били тарифите на някогашните труженички може само да се гадае. Ако се съди обаче по броя на откритите в руините на бардака монети, то днешните им колежки могат само да им завиждат.

.
.

.

.

България: други материали

.

Анкета

трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?

спасяват само когато се кара до 80 км./ч

кат само си търси начин да глобява

Гласуване