Какво да не правим по време на диета

84
Добави коментар

Какво да не правим по време на диета

  Няма жена, която да не знае какво е да си на диета. Да си на диета понякога е неприятно, досадно, дори трудно. Красотата обаче изисква жертви и диетите – или поне ограничаването в храненето – са част от живота на почти всяка жена. За да бъде ефикасна диетата ни обаче, е нужно да недопускаме няколко основни грешки:

1.Не гладувайте. Гладът не е ключът към слабеенето или поне не към трайното задържане на здравословно тегло. Ако гладувате седмица, може и да постигнете задоволителен, но със сигурност нетраен резултат. Хапвайте често и по малко. В противен случай тялото ни изпада в шок от гладуването и веднага щом се върнем към обичайното си меню, то си възстановява всичко изгубено, дори и повече.

2.Не се вманиачавайте. Жените често са склонни да залитат в крайности и да достигат дори до хранителни разстройства. Не бройте всяка калория, не се чувствайте гузни за изядения шоколадов бонбон за рождения ден на колегата.

3. Вечерята. Често се случва цял ден да гладуваме и да се ограничаваме и накрая да се натъпчем за вечеря. Това е възможно най-лошият хранителен режим и не води до намаляване на теглото.

4.Физическа активност. Тя е част от всяка успешна програма за намаляване и поддържане на теглото. Няколко пъти седмично спорт и повече ходене пеша са отлична формула за успех. Тук също има риск от изпадане в крайности. Не прекалявайте с упражненията в опит да изгорите всяка възможна погълната храна. Това ще доведе до крайна преумора и излишно пренапрягане на тялото, а по този начин не можете да поддържате трайно добро тегло.

5.Хапчета за отслабване. Неестествените механизми за загуба на тегло често са ефикасни, но и нетрайни. Освен това имат редица странични ефекти, които не са за подценяване. Слабата фигура не бива да е на всяка цена, особено когато е заложено здравето. Слабата воля не бива да ви подтиква към употреба на съмнителни хранителни добавки.

6.Не компенсирайте глада с цигари, ако сте пушач. Това отново е една порочна практика, която единствено уврежда здравето ви и няма да ви изведе до успешни резултати.

7.Не избирайте невъзможна за вас диета – ако знаете, че не обичате месо, не се захващайте с диета, в която например два пъти на ден се яде месо. Преценете предварително дали можете да се справите с този хранителен режим, за да не се налага да пререшавате постоянно.

8.Малките провали не бива да ви отказват. Ако веднъж си хапнете шоколад, не значи, че не трябва да продължите диетата си. Не са самообвинявайте, не се съсредоточавайте върху това, продължете напред и не забравяйте целта си.

източник doctoronline.bg

Коментари