Молитва може да лекува

44
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 31. Jul, 2011 от екип на Здраве и Красота в Зрение, Любопитно

Молитва може наистина да лекува, показват проучвания.

Молитвата може лекува, когато се извършва отблизо и е лична, съобщава изследване, проведено в Мозамбик от доктори, учени и професор по религия.

Не помага обаче всеки вид молитва, а само непосредствената застъпническа молитва – когато един или повече хора се молят за някого в присъствието му и често с физически контакт.

Учените са установили,че молитвата е помагала на някои хора с визуални и слухови проблеми. Екип лекари и учени от Университета на Индиана, САЩ, провел изследвания в селската част на Мозамбик. Молитвата е довела до „значително” подобрение при участниците с нарушение на слуха или зрението.

Проучени са 14 души с проблеми със слуха и 11 с проблеми със зрението, открити чрез християнски групи в мозамбикски градове и села. Мозамбик е с население 23 милиона, от които 56% са християни, а 18% мюсулмани.

Участниците в изследването са били проверявани с ръчен аудиометър и таблици за зрението, според вида на проблемите им, преди и след участието си в молитвена сесия. „Значително подобрение в слуха е отбелязано в 18 уши на 11 пациенти”, както и „значително подобрение на зрението”, съобщава изследването, посочва агенция БГНЕС.

Изследването се е фокусирало върху клиничните ефекти на молитвата и не се опитва да обясни как или защо някои участници са постигнали подобрението на състоянието си, изтъкват учените. „Трябва да се направи още много, за да се открие защо се наблюдават тези ефекти, какви са механизмите и има ли структурни промени”, заявява професор Браун.

Изследването се фокусира върху визуалните и слухови проблеми, защото се измерват по-лесно и са по-трудно податливи на психосматични подобрения от ревматичния артрит, уточнява тя. Браун и колегите й призоват за още изследвания, „за да се определи дали непосредствената застъпническа молитва може да бъде ефективно допълнение към стандартната медицинска помощ за някои пациенти”, особено в страни с ограничени възможности за грижа за пациентите.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg ви поздравява с хита I Say A Little Prayer в изпълнението на Даяна Кинг:

Етикети: здраве, зрение, лечение, любопитно, молитва, очи, слух, уши