Фехтовка – тренировка за цялото тяло

40
Добави коментар
temi
temi

Фехтовка – не само олимпийски спорт, но и чудесна тренировка за цялото тяло. Дуелирането със сабя, рапира или шпага натоварва всички мускулни групи, повишава силата и издръжливостта.

Фехтовка – кратка история В миналото фехтовката била начин за разрешаване на конфликти и обикновено приключвала със смърт. През 18-ти и 19-ти век се превръща в спорт. От 1896 година е включена в Първите олимпийски игри и остава олимпийски спорт и до днес.

Практикува се със сабя – поражаема повърхност е трупът от кръста нагоре, ръцете, шията и главата; рапира – поражаема повърхност е само трупът или с шпага – поражаема повърхност е цялото тяло. Фехтовка – супер тренировка Фехтовката натоварва всички мускулни групи, повишава силата и издръжливостта. Най-много се натоварват прасците, защото движенията са бързи и се изпълняват с голяма гъвкавост.

Бедрените мускули също се натоварват много, тъй като играят важна роля за запазване силата на тежестта. Пружинирането по време на тренировка натоварва мускулите на кръста и помага за запазване на баланса на тялото.

Коремните мускули също участват активно по време на фехтовка като поддържат стабилността, баланса и стойката на фехтовача. Раменните мускули са основните, които се използват при дуелиране. Затова е важно да бъдат добре тренирани.

Защо да тренираме фехтовка?

Фехтовката е чудесна кардио тренировка. Подобрява кръвообращението и ускорява изгарянето на калории. Дуелирането намалява стреса. Фехтовката повдига духа и подобрява настроението. Нормализира кръвното налягане и укрепва сърцето. Фехтовката развива умствените способности. Не случайно е наричана „шах със 100 км в час”. Фехтовката е идеален спорт за поддържане на форма, за подобряване на пластичността и за забавление. 13.10.2011/Биляна Божилова