Тренировката на: Джейсън Стейтъм

2
Добави коментар
jessy_joy
jessy_joy

Той беше у нас миналата седмица за снимките на екшъна „Непобедимите“2. Правеше компания на звезди от ранга на Силвестър Сталоун, Брус Уилис, супергероя Чък Норис, терминатора Арнолд Шварценегер и други.

Джейсън Стейтъм обаче се оказа крайно неразговорлив – не обърна внимание на медиите, а и феновете му спазваха дистанция, благодарение на засилената охрана.

Както винаги обаче, звездата изглежда отлично. Неслучайно много жени и мъже се възхищават (а вторите, навярно, и завиждат) на добре поддържаната фигура на британския актьор, който миналия месец навърши 44 години.

Мускулестият чешит наследява интереса към бойните изкуства от баща си, а приятелят му от детските години Вини Джоунс го запалва по футбола.

www.thehunkies.com Само че истинската страст на атлетичния Джейсън остава гмуркането. В продължение на 12 години той е член на британския национален отбор по гмуркане, а през 1992 г. става 12-ти на Световното първенство по гмуркане. Днес този спорт продължава да е негово хоби.

Стейтъм поддържа формата си непрекъснато, а за всяка нова роля преминава през различна седмична фитнес програма.

И въпреки че държи на имиджа си на тайнствен мачо, подготовката му не е толкова митична. Даже напротив – от днес започваме да ви представяме една от тренировъчните му схеми.

Ако някой реши да вземе пример от нея обаче, трябва да има предвид, че е само за напреднали 🙂 Освен това тежестите, които ще цитираме, са индивидуални – това, че актьорът работи с тях, не означава, че всеки трябва да го прави.

Ден първи

Първа разгрявка – десет минути на гребен тренажор с темпо, което не надвишава 20 загребвания в минута. При тези параметри Джейсън изгребва „разстояние“ от 2274 метра.

Втора разгрявка – лицеви опори, набирания на халки и клекове със собствено тегло, изпълнени в пирамидална прогресия.

Трите движения се повтарят в кръгова тренировка, като в първата серия звездата изпълнява от всяко по едно повторение и с всяка следваща добавя по още едно. Между сериите и повторенията не почива. Когато достигне до 5 повторения от всяко упражнение, продължава сериите, но намалява с по едно повторение при всяка и така, докато не стигне отново до стартовата фаза.

Същинска част – мъртва тяга. Актьорът започва тренировката с тежест, съставляваща около 35% от максимума си за едно повторение (1МП). До достигането на този максимум, повторенията, теглото и почивките са застъпени в програмата, както следва:

10 х 60 (1 минута) (35% 1МП)

5 х 85 (2 мин) (51% 1МП)

3 х 100 (3 мин) (60% 1МП)

2 х 130 (3 мин) (79% 1МП)

1 х 150 (3 мин) (91% 1МП)

1 х 155  (3 мин) (94% 1МП)

1 х 160 (3 мин) (97% 1МП)

1 х 162,5 (3 мин) (98% 1МП)

1 х 165 (3 мин) (100% 1МП)

За да освободи напрежението, след изпълнението на мъртва тяга, Стейтъм подскача десет минути на батут, като прави свободни движения във въздуха. Е, как ви се струва като за начало?