Избори 2 в 1, как да гласуваме

2
Добави коментар
tanita21
tanita21

На 23 октомври българските избиратели ще гласуват едновременно за президент и за местна власт (кметове на общини и населени места и общински съветници).

Избирателите могат да проверят адреса на секцията, в която могат да гласуват по списъка на адрес http://www.grao.bg/elections/ или със sms на номер 14726 (по-лесно се запомня като 1GRAO – буквите „GRAO“ съответстват на цифрите „4726“ от телефонната клавиатура). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста се изписват единствено десетте цифри на ЕГН, а системата връща два sms-а с номера и адреса на избирателната секция за изборите за президент и за изборите за местна власт за въведения ЕГН. Гражданите, които имат изтекли лични документи или са ги загубили, могат да получат удостоверения от паспортните служби, които да им послужат вместо лична карта пред секционните комисии. Такива документи ще се издават и в деня на изборите, както и в съботата преди 23 октомври.

Гласуването започва в 6:00 часа сутринта и продължава до 19:00 ч. Законът позволява времето за подаване на гласове да бъде удължено, ако в края на изборния ден пред някоя секция има опашка от желаещи да пуснат бюлетини, но не по-късно от 20:00 часа.

Бюлетините и за двата вида избори тази година е интегрална. Избирателят отбелязва избора си задължително със знак Х, изписан с пишещ синьо химикал. Хиксът може да излиза от границите на квадратчето пред името на кандидата за президент, кмет или общинска листа, но не бива да навлиза в друго квадратче. Знакът не бива да наподобява и плюс (+), иначе бюлетината ще бъде отчетена за невалидна.

В областните градове гражданите ще гласуват с три отделни бюлетини – за президент и вицепрезидент, за кмет на общината и за общински съветници. В по-малките населени места с над 350 жители, ще гласуват и с четвърта бюлетина – за кмет на селото.

От представител на секционната избирателна комисия избирателят получава подписани пред него бюлетини за съответния вид избори и в тъмната стаичка отбелязва вота си. След това трябва да сгъне бюлетината така, че изборът му да не се вижда и да я предаде на член на секционната комисия за още един печат на гърба.

Бюлетините за президент се пускат в една урна, а тези за кмет и общински съветници – във втора.

Избирателите имат право само на една грешка при отбелязването на вота. Ако сгрешат, предават бюлетината на представител на секционната избирателна комисия, който я вписва като недействителна.