Калотропис гигантеа – Отслабване чрез потискане на апетита благодарение на екстракт от растението Мадар

1
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Калотропис гигантеа – Отслабване чрез потискане на апетита благодарение на екстракт от растението Мадар
Екстрактът от растението Мадар е новият изгряващ фаворит на диетолозите в Европа и САЩ при борбата със затлъстяване на населението при деца и възрастни. Подобно на други потискащи апетита агенти, екстрактът от Калотропис гигантеа позволява по-лесното прилагане на диети, без поява на пристъпи на вълчи апетит. Най-големият бонус на екстракта е широкият му кръг на въздействие.
Какво представлява екстрактът от корени на Калотропис гигантеа?
Става дума за стандартен фармацевтично чист екстракт от растение, използвано в редица традиционни медицински школи в Централна Азия, включително в Индия, в Малайзия и в Китай.
Медицината се интересува и от другите части на растението (листа/цветове), но засега потискащият апетита ефект е наблюдаван само в екстракт от корени.
Нещо повече, екстрактът от листа на растението се препоръчва при липса на апетит в Аюрведа.
Какво съдържа екстрактът?
В екстракта се съдържат всички натурално присъстващи в корените на Калотропис гигантеа вещества в концентрирана форма.
Това включва много и различни вещества – някои познати, а други съвсем нови за фармацевтиката.
Това включва широк кръг вещества сред попадащи в следните групи: танини, сапонини, флавоноиди, тритерпени и сесквитерпентни лактони, стероли, протеини и пептиди.
Изолирани са и отдавна познатите на фармацията стероли: бета-ситостерол и стигмастерол, чието присъствие може да обясни отчасти дългосрочното снижаване на холестерола при хората, приемащи екстракта.
Сесквитерпентните лактони пък са група вещества, на които може да се отдаде противовъзпалителен ефект и способността да релаксират гладката мускулатура.
В стомаха и червата това им приложение води до намаляване на стомашно-чревния дистрес.
В екстракта са открити и различни форми на захари, флавоноиди, флавонолни гликозиди, оксипрегнан-олигозахариди, терпени, терпенови деривати, тритерпеноиди и пентациклични тритерпеноиди.
Всички изброени вещества се смятат за активни съставки по отношение на антидиаричния ефект на екстракта.
Засега не е доказана точната съставка (съставки – в случай че са повече от една) в рамките на екстракта, която е отговорна за потискането на апетита, какъвто ефект се наблюдава при натуралния екстракт.
Какво трябва да знаете за екстракта от корените на Мадар
Корените и листата на Калотропис гигантеа (Мадар) се използват традиционно в Аюрведа, китайската традиционна медицина и медицинските практики на местните племенни общности, където растението може да бъде намерено.
Приложението на растението е предписвано при: коремни тумори, сифилис, цирей, чума, кожни проблеми, зарастване на рани, ревматизъм, отравяния вследствие ужилване от насекоми, слонска болест.
За какво се използва и какви здравословни ползи носи екстрактът от корените на Мадар
На растението се предписват редица фармакологично активни ефекти: противовъзпалителен, аналгетичен, антиконвулсивен (гладки мускули на стомашно-чревния тракт), успокоителен ефект, седативен ефект, противодиариен ефект, предпазване от обезводняване чрез изпражнения (малария).
Напоследък се появяват единични изследвания за вещества, изолирани от екстракта с изразено противотуморно действие (левкемия).
Широки двойно подсигурени изследвания в Европа доказват и анорексигенния ефект на растението, т.е. загубата на апетит, която е и в основата за поява на тази статия.
Как работи екстрактът от корени на Мадар?
С изключение на отделни изследвания в борбата с рака, малко се знае за конкретните активни вещества, отговорни за един или друг медицински ефект.
Анорексигенният ефект се дължи на съставки в рамките на екстракта, въздействащи върху централната нервна система, в частност хипоталамусния дял на мозъка в близост до центъра за глада, който регулира апетита ни. Конкретната формула засега остава неясна.
На практика приемащите екстракта регистрират по-слаб апетит, засищат се с по-малко храна и регистрират увеличено разстояние между храненията.
Всичко това разрежда приема на калории за денонощие и е налице загуба на тегло. Последната се реализира благодарение на големите калорийни изисквания на базовия метаболизъм към текущ недостиг на калории.
Противодиарийният ефект се свързва с намалената активност на стомашно-чревната мускулатура, но все още не е изяснено как точно намалява навлизащата в стомаха и червата вода откъм чревния епител. Предполага се блокиране на метаболитните пътеки за транспорт на соли.
Проучванията показват, че средно 7% от приемащите не усещат въздействието на екстракта.
Приемът му сам по себе си води до постепенна редукция на тегло – средно 8% за тримесечие.
Това, разбира се, не оправдава спиране на спортната активност и контрола върху храната от страна на приемащите екстракта, но значително облекчава процеса на редукция на тегло.
Доказани ползи при хора:
Потискане на апетита при средно 93% от тестваните;
Снижаване на триглицеридите и холестерола, включително „лош“ и общ. Увеличаване на „добрия“ холестерол;
Редукция на тегло – вследствие на т. 1., приблизително 8% за тримесечие без контрол върху калориите и без индуцирана от изследванията промяна на ежедневния двигателен модел. Изследванията обхващат следните параметри: индекс на телесна маса, тегло, холестеролен профил, кръвна глюкоза, триглицериди. Уви, липсват измервания на процента на мазнините преди/след завършване на изследванията;
Антидиариен ефект;
Аналгетичен ефект.
Доказани ползи при лабораторни животни:
Преди всички изследвания с хора, активните съставки се проверяват обстойно с животински проучвания.
При обещаващи заключения и условия за безопасно провеждане, на следващ етап проучванията се насочват към хора.
Освен по-горе потвърдените изследвания с хора, продължават опитите с животни за изследване на вече потвърдени ефекти:
Аналгетичен и успокоителен ефект;
Релаксиране на гладката мускулатура, антиспазмолитичен ефект;
Удължаване на съня;
Блокиране развитието на ракови клетки.
Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Мадар?
Няма известни странични ефекти. По непотвърдена информация, екстрактът може да доведе до констипация (запек) при някои от вземащите го хора.
Не са изключени реакции на свръхчувствителност (алергия) към някоя от съставките в екстракта.
В случай на поява на необичайни оплаквания, прекратете приема и веднага се консултирайте с лекар.
Кой и в комбинация с какво не бива да приема екстракт от корените на Мадар?
Няма установени противопоказания при възрастни. Не е препоръчително да се приема от бременни и кърмещи жени, както и от кърмачета.
Използва се за лечение на затлъстяване при деца след кърмаческа възраст.
В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?
Като продукт, спадащ в категорията на потискащи апетита добавки, нормално е да срещнете екстракта от Мадар/Calotropis gigantea или C.gigantea) в комбинирани формули за потискане на апетита, в комбинирани фет бърнъри или самостоятелно, като отделен продукт.
Източник: тук
Ключови думи :
калотропис гигантеа,
затлъстяване,
диети,
Автор : от интернет
Четена : 780
Дата : 22 September 2011

 

Най-четени

Архив статии