Кокосов орех

2
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Кокосов орех
Неустоимият екзотичен плод, разпалващ желание за непознати кулинарни преживявания.
Какво представлява кокосовият орех?
Кокосовият орех е плод на тропическа палма от семейството на палмовите дървета, разпространени най-вече в крайбрежните тропически райони на Африка, Азия и Южна Америка.
Вирее добре в тропически климат и достига височина от 5 до 30 метра. Стволът е без разклонения и е покрит с влакна, наподобяващи дълги коси, а листата на палмата достигат до 6 метра дължина.
Кокосовата палма цъфти през цялата година, като ражда зелени плодове с костилка, които съдържат 5 – 6 кокосови ореха.
Плодовете растат на гроздове, криейки се под клоните. Покрити са с дебела ципеста обвивка, която достига от 5 до 15см.
Под самата обвивка се намира тънка кафява черупка, която е с висока твърдост и съдържа белтъчините. Те от своя страна представляват бяла млечна течност, наречена кокосова вода, която постепенно се втвърдява по време на зреенето на плода.
Любопитни факти за кокосовия орех
Неговото название е с чисто италиански произход, което впоследствие претърпява редица трансформации. Често го наричали „плашилище“ заради неугледния му външен вид.
До 1618г. носел само названието „coco“, а след това допълнили името и станало кокосов орех.
Наричали го дървото на живота, защото за индусите този екзотичен плод представлявал най-чистата форма на дар за боговете.
Кокосовият орех съдържа чиста, недокосната от хората вода, идваща от самото дърво. Оплетените влакна по черупката му символизират всички човешките пороци – ревност, егоизъм, скъперничество. Необходимо било те да бъдат счупени, за да се достигне до чистота на душата.
Плодът има и три характерни отвора, който недвусмислено символизират триединство на развитието: създаване, запазване и разпадане. Тези три отвора са всъщност трите очи на човека – двете физически, и третото на съзнанието.
Самото устройство на кокосовия орех пък най-добре охарактеризира човешката същност: твърдата влакнеста черупка е физическият свят, бялата вътрешност е психологическият елемент, а чистата вода е съвършената духовност.
Хранителни ползи от консумацията на кокосов орех
Кокосовият орех е плод, богат на витамин С, калций, натрий, калий, фосфор, магнезий и селений, както и на наситени мазнини.
Основни негови съставки са лауриновата, каприловата и каприновата киселинма, които се отличават с добро антимикотично, антибактериално и противовъзпалително действие.
Редица народи с различни култури и религии познават лечебното въздействие на кокосовото масло, използвайки го като помощно средство при лечение на абцеси, астма, бронхит, констипация, треска, грип, кожни възпаления и инфекции.
Консумацията на кокос във всичките му форми повишава съпротивителните сили на организма и е добра превенция срещу остеопороза.
Източник: тук
Ключови думи :
кокосов орех,
Автор : от интернет
Четена : 655
Дата : 23 August 2011

 

Най-четени

Архив статии