Зелен фасул

1
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Зелен фасул
Семпъл, но полезен зеленчук, който допълва чудесно всеки хранителен режим
Вече настъпи времето на пресните, току-що отбрани зеленчуци, а заедно с тях и разнообразните ухания на свежест и зеленина. С жълти или зелени шушулки в зависимост от сорта, зеленият фасул е идеален за приготвянето на салати или под формата на гарнитура, но при едно условие – да бъде без „конци“, т.е. с по-малко целулоза и с лесно чупливи шушулки.
Зеленият фасул (Phaseolus vulgaris) представлява едногодишно, чувствително на студ влаговлюбиво растение. Отглеждан на открито, сезонът му е от края на юни до октомври.
В оранжерии се бере от април до декември. Култивират се над сто вида зелен фасул, като се отглежда предимно в Германия, Италия, Испания, Холандия, Турция, Египет и Африка.
Смята се, че зеленият фасул има два центъра на произход – Америка и Азия, като той принадлежи към едни от най-старите култивирани растения. Семена от зелен фасул, царевица и тиква са открити при разкопки, датиращи от преди 3 000г.пр.н.е., в близост до мексикански паметници. Съществуват два основни сорта зелен фасул: увивни и неувивни растения.
Здравословни ползи от консумацията на зелен фасул
Съществуват редица факти, които показват, че регулярното присъствие на зеления фасул на трапезата е препоръчително.
Той е зеленчук, който укрепва имунната система на организма и подобрява обмяната на веществата, благодарение на разнообразната палитра от витамини (А, В1, В2, С, Е и К) и минерали (калий, калций и желязо), освен това в него се наблюдава наличие на ферменти, белтъчни съединения, скорбяла и целулоза.
Народната медицина препоръчва употребата на изсушени обвивки от зелен фасул, като приготвената отвара се прилага при хора, страдащи от диабет, високо кръвно налягане и пикочни възпаления.
Здравословен риск, свързан с консумацията на зелен фасул
Специалисти по хранене твърдят, че не е препоръчително да консумирате зеления фасул суров, особено младите наедряващи зърна, защото той съдържа белтъка фазин, който е с токсични свойства и предизвиква сериозни стомашно-чревни разстройства.
Фазинът става безвреден след варене (в зависимост от дебелината на шушулката-приблизително след 7 – 10 минути), по време на което се разгражда, или след кисело-млечна ферментация.
Източник: тук
Ключови думи :
хранителен режим,
зеленчук,
Зелен фасул,
Автор : от интернет
Четена : 2031
Дата : 02 June 2011

 

Най-четени

Архив статии