Алекситимия – що е то?

0
Добави коментар
dessin
dessin

Алекситимия – що е то?
октомври 20, 2011

Понятието алекситимия (Alexithymia) има гръцки произход и буквално може да приемем, че означава “без думи за чувствата“. В характеристиките на личността, то може да бъде описано по следния начин – трудност при идентифициране и назоваване на собствените емоции, трудности при разпознаване на емоциите на другите хора; затруднения при разграничаване на емоции и телесни усещания, недостатъчна способност за фантазиране (символизиране) и стеснено внимание, фокусирано върху външни събития за сметка на преживяванията. Тези характеристики на личността не е задължително да са в наличност заедно, за да кажем, че човек е с този проблем. По често, само някои от тези черти са силно изразени, а другите са почти незабележими.

Alexithymia се счита за рисков фактор за психосоматични заболявания. Това мнение е подкрепено от клинични проучвания. Обяснението на този факт се дава чрез описание на следния механизъм: алекситимиците нямат възможността да отворят път на емоциите си, като външна реакция. Несъстоялата се външна реакция се превръща във вегетативна, изразена във вътрешни усещания, които на свой ред биват отново подтиснати.

Причините за развитието на alexithymia са неясни. Една от хипотезите е, че до лявото полукълбо на мозъка не достига достатъчно информация от дясното по отношение на емоционалните състояния. Функционирането е такова, сякаш част от бялата вещество, свързващо кората на двете полукълба е прекъснато.

Версията за вторично състояние на алекситимия е, че тя е защитен механизъм в следствие на тежка травматична ситуация. Трети вариант е недостатъчното внимание по отношение на емоционалните състояния при отглеждането на детето и възпитанието му. Също, липсата на достатъчно емоционална подкрепа при адаптацията на детето, отново изразяваща се в повече внимание към емоционалните му преживявания. Липсата на майчина грижа или прекалената такава също са с негативно значение.

Алекситимията често се среща при пациенти с посттравматично стресово разстройство, тревожност и депресия. Налице е сигурна връзка между нея и граничното личностово разстройство. За хората работещи със зависими от наркотици или алкохол, тази връзка е също ясно изразена, като преодоляването на алекситимията е една от целите на терапията.

Интересен е факта, че алекситимията се среща по-често при мъжете, особено ако са с нисък социален статус и образование.

Tags: алекситимия, депресия, деца, наркотици, психо-соматика, психологично консултиранеБлог, Психотерапия