Работа с мобилен компютър

1
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Работа с мобилен компютър
Наистина ли е опасно за мъжете да го държат на коленете си?
През последното десетилетие лаптопите навлязоха до такава степен в ежедневието ни, че ни е трудно да си представим живота без тях. Дали за да направим месечния отчет на фирмата, седейки в самолета на път към поредната конференция, или да прочетем пресата, докато закусваме сутрин, мобилните компютри безспорно направиха революция. Но това ни донесе и революционни проблеми …
Всеки, който е стоял известно време с лаптоп на колене, знае колко горещо може да стане.
Всъщност някои лаптопи генерират достатъчно топлина, за да предизвикат дори кожно изгаряне.
Притеснителното в случая е (освен дискомфорта), че дългата работа с лаптоп на колене може сериозно да увреди оплодителната способност на мъжа, увеличавайки температурата на скротума до неприемливи нива.
Това се случва дори при използване на т.нар. подложки, тъй като тяхната цел е да предпазят само кожата, а това се оказва недостатъчно.
Да започнем обаче от самото начало.
Как се образуват сперматозоидите?
Нормално сперматозоидите се образуват в рамките на процеса сперматогенеза. Първичните герминативни клетки (сперматогонии) се превръщат в зрели сперматозоиди.
При бозайниците това се случва в мъжките тестиси и надсеменници, като при хората процесът обхваща приблизително 64 дни.
Сперматогенезата започва през пубертета и продължава непрекъснато до дълбока старост.
Формирането на здрави, способни да оплодят яйцеклетка сперматозоиди става само при оптимални условия.
Едно от най-важните условия при това е температура около тестиса да е с няколко градуса по-ниска от температурата на тялото.
Как влияе температурата въху сперматогенезата?
Органът, който регулира температурата на тестисите е скротумът – външната кожно-мускулна обвивка.
Той се свива или отпуска, за да осъществи топлообмен с околната среда.
Освен това се наблюдава т.нар. ефект на предварително охлаждане на кръвта, постъпваща в тестисите – артериите, които снабдяват с кръв тестисите, отдават част от топлината си преди да достигнат тестисите.
Благодарение на този механизъм до тестисите достига кръв, с няколко градуса по-ниска от температурата на тялото.
За съжаление предварителното охлаждане може да регулира температурата до определени граници.
По тази причина, когато околната температура е прекалено висока, естественият механизъм на охлаждане се оказва недостатъчен за подържане на оптимална температура на тестисите.
Повишаването на температурата влияе както на сперматогенезата, така и на самите сперматозоиди – те намаляват както по брой, така и по подвижност.
Дългото излагане на повишена температура може да доведе до тестикуларна хипотрофия.
Какво се променя при държане на мобилен компютър върху коленете?
Когато мъжете седят, обикновено държат краката си леко по-раздалечени от жените.
Това носи по-голям комфорт и същевременно осигурява на тестисите така необходимата по-ниска температура.
От този комфорт се отказваме, когато сложим лаптопа на коленете си. Тази далеч по-неестествена позиция води до значително повишение на темепратурата между бедрата, а оттам и на тестисите.
Като прибавим и топлината, генерирана от компютрите при тяхната работа, положението става сериозно.
С въвеждането на на технологии като инфрачервни портове, Wi-Fi и Bluetooth все повече мъже слагат компютъра си не на масата или бюрото, а на бедрата си.
Редица проведени изследвания показват, че по-високата температура на тестисите може да увреди сперматозоидите и да засегне фертилността.
Все повече научни издания публикуват предупреждения относно използването на лаптоп от тийнейджъри и млади мъже.
Освен това се наблюдава тенденция от страна на фирмите, произвеждащи мобилни компютри, да не използват термина „лаптоп“ (lap – скут, държа нещо в скута си.), тъй като самото име предполага поставяне и използване на компютъра върху коленете и бедрата.
Вместо „laptop“ все по-често се среща „notebook“ (тетрадка).
Специалисти по урология от университета в Ню Йорк за първи път провеждат изследвания как влияе на скроталната температура използването на мобилен компютър върху коленете и бедрата.
Мобилните компютри достигат вътрешна работна температура от 70C, а температурата на повърхността се променя от 31C на близо 40C в рамките на един час след използване.
Учените използват доброволци на възраст между 21 и 35 години.
Откриват, че самата поза, нужна за балансиране на компютъра – крака, свити в коленете и приближени един до друг – причинява повишаване на температурата с 2,1C.
При това повишението настъпва след само 11 минути.
При използване на поставка за охлаждане под лаптопа този процес се забавя, но отново след 14 минути температурата се повишава.
При положение, че използващият мобилния компютър стои с раздалечени един от друг крака и същевременно използва поставка за охлаждане, скроталната температура се повишава най-малко, но неизбежно, след 28 минути.
Резултатите от изследването сочат, че при използване на мобилен компютър, при приближени един до друг крака и дори при използване на охладителна поставка, се повишава значително скроталната температура.
Това може да доведе до необратими или само частично обратими промени в оплодителната способност на сперматозоидите.
Какво може да се направи, за да се избегне негативното развитие?
Специалистите препоръчват използването на лаптоп да е с раздалечени крака, да се намали продължителността на използване на лаптоп (напр. на всеки един час използване на компютъра да се прави почивка от 15минути).
Освен това е препоръчително компютърът да се поставя на бюро, маса или друга повърхност, която го държи на разстояние от тялото.
Най-простото решение – намерете бюро/бар или повърхност, на която да поставите лаптопа.
Изправената работа с лаптоп на бар, който позволява работа без нужда от навеждане се смята за добра профилактика както на прегряването, а също и срещу поява на хемороиди и болки в кръста заради дълго заседяване.
В заключение – никога не използвайте лаптопа си на коленете, ако седите в кожен стол.
Това води до максимални температури и стартиране на патология.
Източник: тук
Ключови думи :
лаптоп,
здраве,
работа,
мъже,
Автор : от интернет
Четена : 691
Дата : 27 October 2011

 

Най-четени

Архив статии