Ревю на Lenovo ThinkPad Tablet

4
Добави коментар
laptop.bg
laptop.bg

Заради визията си и начина на използване, таблетите по подразбиране са насочени почти изцяло към любителите на мултимедията и забавленията. Въпреки това, преди малко повече от година Cisco се опитаха да наложат на пазара Cius таблет, способен да се справя с повечето от задачите на бизнесмените. Успехът беше минимален, а от тогава никой не е правил сериозен опит да привлече една от най-важните аудитории в бранша. Ще може ли някой да се справи с нелеката задача, да се разположи на това място?

Отговорът на въпросът горе разбира се не е ясен. Ако някой успее да го направи обаче, то това почти със сигурност ще е Lenovo – една от най-бързо развиващите се технологични компании в момента, пленила отдавна вниманието на бизнес сектора с ThinkPad лаптоп линията си. Тя съвсем не е най-красивото или най-елегантното решение за бюрото ви, но това, което прави е да си върши работата чудесно и да внася спокойствие и сигурност при използването й. Точно такава е целта и на ThinkPad Tablet – логичното продължение на продуктовата гама, която в днешни дни е задължително да включва и таблетно устройство.
.

Дизайн, конструкция и портове

 

Съвсем очаквано, дизайнът на ThinkPad Tablet е изцяло продиктуван от лаптоп линията, която вече е събрала многобройни фенове. Привързаността им към по ръбестия и квадратен външен вид кара Lenovo години наред да не си помислят за радикална промяна на ThinkPad – линията вече е жива легенда. Като такава, духът и е напълно запазен в ThinkPad Tablet моделите, които се вписват чудесно до по-големите си събратя.

За всички характерни черти от лаптопите е намерено място и в корпуса на таблета – черна, матова повърхност, строг дизайн с минимални извивки, метален надпис “lenovo” и дори ThinkPad метален надпис с червен светодиод върху буквата “i”. Най-много ни хареса обаче друга идея. Едно от най-емблематичните неща в ThinkPad е TrackPoint червената точка в средата на клавиатурата, която служи като алтернатива на мишката и тъчпада. Тъй като тук не може да се интегрира подобен модул, Lenovo все пак поне визуално са оставили следа, която ни напомня за нея – основата на писалката, която се изкарва от горната част на корпуса е червена и прилича много на гореспоменатия TrackPoint.

На гърба си, таблета е сравнително изчистен, като във всеки ъгъл има по един елемент – в горния ляв и десен ъгъл са съответно камерата и “ThinkPad” бранда. В долните два ъгъла се намират надписа “lenovo” и задължителните маркировки (че е минал FCC, локация на производство и т.н.).

Отпред освен дисплея, в долната част на корпуса са разположени два малки надписа “lenovo” и “ThinkPad”, а малко по-надолу, между тях има 4 бутона – първият блокира автоматичното завъртане на екрана, вторият стартира уеб браузера, третият връща една стъпка назад, а четвъртият ви изпраща на десктопа.

Приятна изненада е наличието на пълноразмерен USB порт от лявата страна на корпуса на машината. Малко над него се намира и малка тонколонка, за чието качество ще стане дума по-късно.

Отдясно място намира единствено Power-бутонът за включване и изключване на таблета, а отгоре са разположени двата бутона за увеличаване и намаляване на звука, слотът за писалка (стилус) и “закачалка” за връзка.

Безспорно най-интересно е положението на дъното на таблета, където са поместени на пръв поглед единствено док конектор, micro USB, mini HDMI и жак за микрофон и слушалки. Ако се вгледате малко повече обаче ще забележите и капаче със цвета на корпуса, чието отваряне ни снабдява с изключително удобен пълноразмерен 3 в 1 слот за мултимедийни карти и 3G слот за SIM.

Прави впечатление малко по-тежката конструкция в сравнение с повечето конкурентни таблети – ThinkPad Tablet тежи 749 грама (заедно с писалката), а зарядното му е точно 130 грама.

Дисплей и звук

 

Освен с Gorilla Glass покритието си, 10.1-инчовият дисплей на Lenovo ThinkPad Tablet може да се похвали и с изключително качествена IPS матрица, предлагаща ъгли на виждане от 178 градуса, разделителна способност от 1280 х 800 пиксела, автоматична настройка на яркостта (спрямо околната среда и светлина) и мултитъч технология. Освен това, таблетът поддържа работи със стилус (писалка), която е включена в комплекта.

Никъде в официалните спецификации не се споменава вградената тонколонка, която макар че е слаба, притежава сравнително качествен звук. Все пак това по-скоро е отрицателна страна за таблета, който така или иначе не е замислян като мултимедийна машина.

Батерия

 

Тествахме таблета, като пуснахме .AVI филм при 50-процентова яркост и включен Wi-Fi модул за безжичен Интернет.
При горепосочения тест, Lenovo ThinkPad Tablet издържа около 7 часа и половина.

Технически характеристики

 

ThinkPad Tablet се предлага в няколко модификации – със 16GB е 32GB както и с наличие на 3G модул и без наличието на такъв. Машината, която използваме за тест е 32-гигабайтова версия с 3G модул. Ето и характеристиките и:

Процесор:
NVIDIA Tegra 2 – (2x Cortex A9) – 1 Ghz
Оперативна памет:
1GB
Диск:
32GB
Видеокарта:
PowerVR SGX540
Дисплей:
10.1-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1280 x 800 пиксела (гланцов) с IPS матрица и Gorilla Glass покритие
Камера:
2-мегапикселова отпред и 5-мегапикселова отзад
Комуникация:
WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth, GPS, 3G
Допълнително:
mini HDMI, micro USB, комбиниран жак за микрофон и слушалки, вграден микрофон, акселератор, сензор за светлина, стилус (писалка), слот за SIM карта, пълноразмерен слот за мултимедийни карти
Батерия:
24.4Wh литиево-полимерна батерия
Дебелина на корпуса:
15 милиметра
Тегло:
749 грама
Тегло на зарядното устройство:
130 грама

Софтуер

 

ThinkPad Tablet работи с Android Honeycomb операционна система , като разбира се Lenovo са направили и няколко собствени допълнения към нея, за да я направят максимално удобна за бизнес потребителите си. Стандартният фон на “Home-Screen-a” демонстрира възможностите на машината, показвайки ръка, държаща писалка (стилус) като че ли разположена от другата страна на стъклото.

В центъра на екрана стои Lenovo Launcher Widget-а, предлагащ бърз достъп с един клик до една от петте му зони: “Watch” (“гледай”) – за възпроизвеждане на mSpot филми, “E-mail” – за стартиране на Gmail, “Listen” – Slacker апликацията и “Read” – Zino апликацията. Точно между тях пък има картинка на планетата, която води към уеб браузъра.

Отстрани на четирите иконки има малко бутонче за настройка откъдето може да променяте Launcher-a според своите виждания.

Удобно въведение е опцията за принудително спиране на апликации – това се осъществява, чрез натискането на червен “X” от менюто “Recent Apps”, с което разполага всеки Android таблет. При повечето обаче, за да спрете дадена апликация трябва да го направите от панелът с настройките.

Писалка

 

В задната част на корпуса (вече обяснихме къде) ще намерите удобна писалка, която може да се използва както за рисуване, така и за разглеждане и работа с операционната система. Тя работи по DuoSense технологията и може да отчита сила на натиска. Вградената OCR технология пък може да конвертира ръкописния ви текст в надписи със стандартен шрифт, а всичко това най-лесно може да изпробвате с Notes Mobile апликацията на началния екран.

Апликации

 

Няколко допълнителни апликации се грижат за още по-удобното използване на таблета – Lenovo PrinterShare например ще е полезен, в случаите когато искате да принтирате данни с Wi-Fi или Cloud-базиран принтер. Documents To Go ви позволява работа с Microsoft Office документи, а OoVoo и Gtalk са апликации за комуникация.

Lenovo Social Touch е софтуер за стрийм на facebook и twitter ъпдейти и управление на мейли и календари.

Макар да не е таблет за забавления, ThinkPad е снабден с Netflix, mSpot и Slacker – програми за видео съдържание. За четене на е-книги и списания ще имате Amazon Kindle и Zinio, а предварително инсталирана е дори и Angry Birds HD.

Освен от Android Market, може да пазарувате апликации и от Lenovo App Shop.

Сигурност

Като всеки бизнес таблет, от ThinkPad се очаква да успява да съхрани и запази максимално ценна и скъпа информация върху себе си – това той прави с редица програми, една от които е Mobility Manager – тя ви позволява да изпълнявате отдалечени команди като криптиране на системата, изтриване на таблета, сменяне на паролата и да преглеждате кога някой се е опитвал да отключи машината.

Софтуерът LANDesk може да контролира апликациите, които се инсталират от потребителите, а Computrace Persistence позволява управлението на таблета от разстояние, дори той да бъде върнат с Factory Reset.

Производителност

 

Rightware BrowserMark

BrowserMark бенчмаркът на Rightware определя скоростта на таблетите при браузване на уеб сайтове, като тества производителността им при скриптове, Flash, скорост на зареждане и т.н.
Lenovo ThinkPad Tablet изкара 87783 точки. Резултатът на ASUS Transformer TF101 е 85 456, а този на LG Optimus Pad – 93166.

Linpack

Linpack e софтуер за бенчмарк на изчислителната мощ при плаваща запетая. Резултатите връща в мегафлопи (MFLOPS – millions of floating point operations per second). При еднонишков процес, ThinkPad изкара 27.486 точки, а при многонишков – 53.308 .

GLBenchmark 2.0

GLBenchmark е 3D тест, който демострира производителността на вградените в таблетите видеокарти. За теста използвахме 2.1 Egypt Standard бенчмарка, при който ThinkPad ни предложи средни кадри в секунда – 17.1 (общо 2000 кадъра за анимацията).

Камера

 

Както повечето таблети на пазара, ThinkPad въобще не се слави с камера с особено качество. Ето една снимка на открито със задната, 5-мегапикселова камера (кликнете върху нея, за да я видите в пълен размер):

Тук може да изтеглите и HD видео със същата камера:
http://dl.dropbox.com/u/5565110/ThinkPad/VID_20111022_145255.3gp

Заключение:

 

Когато става дума за бизнес, Lenovo винаги са се справяли най-добре от всички. Безспорно случаят е такъв и още при първия им сериозен опит за пробив в тази насока при таблетите. ThinkPad е чудесен партньор и спътник във всяка една ситуация и едва ли ще ви остави неподготвени. Въпросът е дали наистина се нуждаете от всичко това? Ако отговорът ви е положителен – да, има смисъл на инвестирате. В случай, че не е така, може да се огледате и към предложенията на другите марки – 16-гигабайтовият iPad например е малко по-евтин от съответния модел на Lenovo. iPad обаче не разполага с каквито и да е по-сериозни предварително инсталирани апликации и е напълно възможно да се чувствате много по-сигурни под крилото на ThinkPad. Финалната дума оставяме на вас…

Тестваният Lenovo ThinkPad Tablet може да закупите от онлайн магазина на Таблет.бг:
http://tablet.bg/tablets-lenovo-lenovo_thinkpad_tablet_3G

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!