Лов на диви прасета | Cockeri – Всичко за лова.

27
Добави коментар
admin
admin

При лов на дива свиня трябват повече хора около 15-20 човека и кучета който да вдигат дивеча.Който си мисли че с 5-6 човека и кучета който не са обучени за лов на диви прасета могат да ударят дива свиня се лъжат(разбира се има и изключения).Доста пъти сме ходили на лов за прасета с малко хора или пък с лошо обучени кучета и резултата беше нулев.А когато се направи хубава организация с много хора (по закон за лов на диво прасе са нужни от 8до 20 човека ) и качествени кучета(Изм. – ДВ, бр. 79 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 64 от 2007 г., изм. – ДВ, бр. 91 от 2008 г.)

Сега ще разгледам груповия лов.

Без коментар трябва да се каже ,че ЛОВА НА ДИВО ПРАСЕ Е НАЙ-ОПАСНИЯ И ТРУДЕН ЛОВ У НАС. Ръководителя на лова разпределя пусиите и определя гоначите,като определя часа за започване на гонката . До тогава ловците разпределени за пусии трябва да са си заели местата. Обикновено в дадена местност прасетата ползват едни и същи пътеки за преминаване от една местност в друга.При разставянето на ловците всички се подчиняват на ръководителя на лова. След като си застане на пусията всеки ловец трябва да даде знак на съседа си от ляво и от дясно за да се знаят позициите на съседите и да се избегнат инциденти.Сега всеки знае къде са съседните пусии и започва чакането. На пусията ни се пуши,не се говори,нито се кашля и прочие.Това е така защото дивите свине имат отлични слух и зрение за движещи се обекти. Едно кихане може да отклони прасето от сектора ни. Много пъти прасетата се вдигат още преди да ги наближат кучетата и да ги подгонят.Тогава те се движат тихо, като от време на време спират да се ослушат.Точно за това се пази тишина и не се мърда на пусията. При ясен наближаващ шум към пусията пушката се взима в ръце ,сваля се предпазителя и се следи сектора от който се чува шума.По идващите звуци опитния ловец разбира какво става с прасето и преследвачите му.Ако обаче прасето е взело преднина то се спира за да подуши въздуха и да се ослуша.Ако се вижда добре най-добре да стреляте веднага.Когато прасето е гонено от кучетата няма да има спиране и не трябва да се чака. НО ТРЯБВА МНОГО ДА СЕ ВНИМАВА ДА НЕ ЗАСЕГНЕМ НЯКОЕ КУЧЕ ,АКО НЕ СМЕ СИГУРНИ ПО ДОБРЕ ДА НЕ СТРЕЛЯМЕ ОТ КОЛКОТО ДА РАНИМ КУЧЕ ИЛИ ДАЖЕ И ПО-ЛОШОТО . Най-непредвидимо става положението когато към пусията идва сюрия.Обикновено тя се води от възрастна женска, която е добре да се пропусне.Когато са в стадо прасетата не се плашат нито от движенията нито от гърмежите на ловците. Дивото прасе пада на място само ако са засегнати жизнено важни органи като :сърце,мозък,белите дробове,гръбначния стълб,попаденията в краката,бутовете и горната част на гърба само раняват звяра.

Много характерна е стъпката (дирята) на дивата свиня. Тя много прилича на следата на домашната свиня, но е по-тъпа от нея, защото дивата свиня се движи много и върховете на копитата ѝ затъпяват.

Следа на диво прасе.

Следата на възрастната дива свиня много прилича на следата на елена и може да се смеси с нея.

Добрият познавач може лесно да я отличи, защото при стъпване еленът не оставя отпечатъци на задните си нокти, които са малки и стоят високо над ходилото, а в стъпката на дивата свиня тези нокти оставят следи.

Следите на дивата свиня и елена се различават и по разстоянието една от друга. Разстоянието у елена е по-голямо, отколкото при дивата свиня.

През лятото майките водят само прасенцата, а по-възрастните живеят на малки групи. През есента към майките се присъединяват и годинаците. Често 2-3 майки се събират заедно и по този начин се образуват големи стада, които имат по-голям шанс да оцелеят в битката с неприятелите. Най-старите глигани се движат само като единаци, но по време на сватбуването се присъединяват към стадата. Изключение правят само най-старите глигани, които се движат само като единаци и само през време на сватбуването се присъединяват към стадата.

Глиганът има много остър слух и обоняние, но сравнително слабо зрение което в много случай му позволява да се движи в нощната гора при пълна тъмнина. Бягайки от грозяща го опастност ,той може даразвие скорост до 40км/ч ,да прави скокове до 4-4,5 метра на дължина и до 1,5м на височина.Способен е да пробяга 10-15 км без да се спре,глиганът плува бързо и леко,уверено се предвижва през блата и мочурища.Поради способноста си при движение по слаби почви палците на краката да се разтегнат като по този начин намалява тегловото натоварване на почвата.На горната и долната челюст на глигана има по 22 зъба.Глигите на горната челюст са ,къси и излизайки от венеца се извиват нагоре.Долните глиги на мъжкаря растът в продължение на целия му живот като към шестата осмата година достигат 8-10 см.Именно тези зъби са едно страшно оръжие ,позволяващи му да се брани дори от вълци и мечки.Глигана има способност да нанася мълниеносни удари именно с тези глиги.Женската дива свиня има малки глиги и затова когато се отбранява тя не нанася удари ,а хапе и разкъсва ,мачка и тъпче с крака противника си. Лова на дива свиня може да бъде групов и индивидуален (подборен).

При групово ловуване на дива свиня се разрешава да се използват до 10 ловни кучета. Породните групи и изискванията, на които трябва да отговарят ловните кучета, условията за тяхното използване и редът за провеждане на изпитания с тях се определят с наредба на председателя на Държавната агенция по горите.) то лова на диво прасе се превръща в истинска симфония.Когато се разставят добре хората и се заварди гората слуката няма да закъснее.

Подходящи патрони : За стрелба по това голямо и силно животно се иска точно попадение с по тежък заряд.Най- напред трябва да се каже ,че 12 калибър от гладкоцевното оръжие е по -подходящ за този вид дивеч.Обикновено повечето ловни патрони с куршуми така наречените у нас БРЕНЕКЕТА ,се правят в гилза от 70 мм.За най -добро и точно попадение се стреля с цев 1/4 шок. МНОГО ТРЯБВА ДА СЕ ВНИМАВА И ДА НЕ СЕ СТРЕЛЯ С БРЕНЕКЕ С ЦЕВ С ШОКОВО СТЕСНЕНИЕ НАД 1/2. У нас най-често за прасе се излиза с 13/0 в едната цев и Бренеке в другата. Патрони за нарезно оръжие: За този вид дивеч са подходящи патрони от средните калибри от типа на : 30-06 Sprg, 7Rem Mag, .308 Win … С карабини без оптичен мерен прибор/ Оптика/ може да се ловува добре до към 150 м. Освен това куршумът излита с голяма скорост и запазва кинетичната си енергия при поразяване на целта. Най-често върхът на ловните куршуми за карабина са проектирани да се сплескват при удара с животното. Деформирания куршум продължава да прониква в тъканите и нанася големи поражения. За подборен лов и хубаво да се сложи оптика ,така по-добре може да се огледа животното.

Приготвяне на месо от диво прасе.

При приготвяне на диво прасе за да се предпазим от трихинилоза е добре месото от нашия улов да мине през тенджерата под налягане за 40-45 минути, а за да подправим месото слагаме малко бахар,черен пипер, и дафинов лист(не е нужно да се кисне нито в оцет, нито в нещо друго).И след тези 40-45 мин. Месото дори и от най-големия незез става крехко и сочно без всякакъв дъх.

При използване на информация от сайта .Позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.

Hunting wild boar , Охота кабан ,Охота на кабанов , La caza de jabalí, Vanatoare mistret , Myslivost divočák , जंगली सूअर शिकार,

Jagd auf Wildschweine,HOG HUNTING,HOG CACCIA ,porco caccia ,VANATOARE porc, porc de vânătoare,свиней охота,HOG caza, la caza del cerdo,pig hunting ,свиноместо охота,la caza de cerdos , на лов за диви свине,лов на дива свиня,

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона 😉
Благодаря ви!

http://www.cockeri.com/