Как да се погрижим за тънката коса?

1
Добави коментар
Beautyshop.bg
Beautyshop.bg

Как да се погрижим за тънката коса?

Публикувано на Tuesday, July 26, 2011 · коментирай 

Приятелката ви се радва на буйна и красива коса, съседката ви развява пищни къдрици, дори колежката ви в работата успява всеки ден да подреди косата си в стилна прическа. При вас нещата не изглеждат така – косата ви е тънка, трудна за оформяне, често се сляга и не задържа прическа. Не се притеснявайте – тънките коси с подходящи грижи също могат да изглеждат секси. Именно затова ви предоставяме нашата идея как да превърнете тънката коса в истинско изкушение за мъжките погледи.

Нека първо поясним – тънката коса не означава задължително рядка, макар че доста често вървят ръка за ръка. Гъстата коса обаче също може да е тънка и да й липсва обем. Тънката коса е генетично обусловена и не е свързана с увреждане на косъма. Обикновено здрава, тя е лишена от устойчивост, плътност и обем. Трудна е за оформяне, защото много бързо отново се сляга.

Грижата е особено важна

Една от основните причини за тънката коса е недостигът на кератин – специален „строителен” материал на косъма. Все още козметологията не може да реши проблема кардинално, но специално разработените продукти придават плътност и увеличават обема на косата. Тъй като тънката коса може да е както мазна, така и суха, измиването й трябва да е в зависимост от това колко бързо се замърсява. Избягвайте агресивните шампоани и задължително ползвайте балсами или маски, съдържащи аминокиселини, серамиди и витамини. Най-добре е да изберете продукти, предназначени за тънка коса – шампоан, балсам и маска, богати на активни съставки, които подсилват косъма и придават гъвкавост от основата на корените. Винаги нанасяйте шампоана с лек масаж на скалпа. Масажът подобрява кръвообращението, стимулира обмяната на веществата и спомага за отстраняване на мъртвите клетки. Добре е да изсушавате косата без сешоар, разресвайки я с пръсти. Веднъж седмично използвайте специална маска, а през останалото време – спрей или пяна за обем и плътност.

Прическата

Колкото и да харесвате дълги коси, във вашия случай не е препоръчително да оставяте косата си да израсне много. Имайте предвид, че колкото по-голяма е дължината й, толкова по-тънка изглежда. Консултирайте се с фризьора си и изберете подстригване на леки стъпаловидни пластове. Тази подстрижка визуално увеличава обема на тънката коса и придава очарователно, секси излъчване. Обемът може да бъде увеличен и с две не особено полезни за косъма процедури – боядисване и къдрене. Специалните бои за тънки коси намаляват разстоянието между космите и визуално косата изглежда по-гъста и пищна. Колкото до къдренето – може да бъдат накъдрени само най-долните пластове, за да повдигнат косата и да й придадат обем. Все пак не бива да прекалявате с тези процедури, а заложете на добре познатите ролки.

Обърнете внимание и на храненето си

Стремете се да се придържате към пълноценно хранене. Включете в менюто си продукти с високо съдържание на витамин А, като черен дроб, масло, извара, сирене, яйца. Важни са и храните, богати на витамини от групата В – плодове и зеленчуци, фасул, леща, кафяв ориз, ядки, кисело мляко, морски дарове и др. При недостиг на витамини от групата В косата губи жизнеността, естествения си блясък и расте по-бавно.

Редактор: Поли Манолова