Айфеловата кула – символа на Париж (Eiffel Tower)

110
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Айфеловата кула е сред най-разпознаваемите и най-посещавани архитектурни обекти в света и най-известния символ на френската столица. Тя е дело на великия Густав Айфел и е била построена през 1889 г. като входна арка на Световното изложение в Париж. Металната конструкция е висока 324 метра и в продължение на 40 години, до построяването на небостъргача „Крайслер Билдинг“ през 1930г. в Ню Йорк, тя е била най-високата сграда в света.

Творението на Айфел е издигнато за 2 години и е изградено от желязо с общо тегло 10 100 тона. В последствие кулата е подсилвана на най-наложителните места и е олекотена с 1 340 тона, натрупани през годините. В създаването й са участвали 50 инженери и дизайнери, 100 души, изработващи частите и 132 работника, които са ги сглобявали.  От създаването си до днес тя е пребоядисвана 17 пъти, по един път на всеки 7 години, тъй като според нейния създател по този начин  металните конструкции се съхранявали. Цветът и е бил сменян неколкократно, като е преминал през кафяво-червено, бежово-жълто и последно бронзово.

Достъпни за посетителите са три нива от кулата. До първите две може да се изкачите по стълбище, което до всяко ниво има над 300 стъпала, или с асансьор, който ще ви отведе и до най-високата част. На първия етаж (95 м) са разположени ресторант Le 58 Tour Eiffel и информационен туристически център. На втория етаж (115 м) се намира площадка за наблюдение и гастрономическия ресторант – Le Jules Verne, който разполага със собствен асансьор, но за да го посетите ще е необходимо да си направите резервация поне 2 месеца предварително, нищо че цените вътре са космически. Последното ниво е на 276 метра и разполага само с тераса за наблюдение, но пък гледката от там е невероятна.

Още с пристигането си на Марсово поле ще се сблъскате с огромните тълпи от хора, желаещи да покорят кулата. След час и половина може и да успеете да се качите на някои от асансьорите. Трябва да стигнете поне до втория етаж, за да имате добра видимост, стига небето да е ясно. От там се виждат покривите на Париж, целия път до Триумфалната арка, Нотр Дам и река Сена.  

Айфеловата кула е изключително красива вечер, когато се освети. Първоначално за това са служели 10 000 газови фенера, два прожектора и фар на върха, който светел с цветовете на френското знаме – синьо, бяло и червено. През 1900г. тя е била оборудвана с електрически лампи, а на 31 декември 1985 г. е налице и съвременно осветление, като към него са добавени и сребристи лампи, които се включват за по 5 минути на всеки кръгъл час до 1 часа вечерта.

Hobyto.com