Васильов | Pavel Pronin Photography. Снимки от България

1
Добави коментар
raskoll.com
raskoll.com

Хижа Васильов се намира в Стара Планина на само 1360 метра височина под връх Васильов (1490м). Тъй като това е най-високият връх наблизо, който не е част от Национален Парк Централен Балкан и до който има черен път,  на него се намират всякакви ретранслатори, антени и т.н., както и два ветрогенератора. Също така от горе има страхотна гледка към билото на Стара Планина, което сигурно беше основната причина да дойда на това място.
Макар че до хижата може да се стигне и по черен път от най-високата точка на прохода, свързващ Рибарица и Шипково, аз се качих до нея от Шипченски Минерални Бани. Хижата се намира само на час и половина-два от селото.
От връх Васильов се вижда билото на Стара Планина чак до Шипка и ветрогенераторите край Бузлужда, или поне така разбрах от човека с бинокъл който ремонтираше една от станциите на върха. С моя телеобектив успях да видя само станцията на връх Ботев. Тук ще е красиво през зима, когато ще има сняг не само на билото.
В друга посока може да се види чак до връх Мургаш, но колкото и да гледам тази снимка, не мога да се сетя кои са върховете които снимах.
(Мился че острият връх на долната снимка е Свищиплаз.)
Сега е време да напиша малко за хижата. Много обикалям по планините на България и искам да кажа че не съм срещал по-добри хижари от тези на х.Васильов. Те са бивши хижари на Ехо, които строиха параклиса край Юмрука и са истински планинари и обичат планината и туризъм. Възстановиха хижата, но все пак мисля че такива хора заслужават една по-популярна хижа. Все пак Васильов не се намира нито в Национален Парк, нито по Ком-Емине и поради това остава в сянка на близката хижа Ехо. За мен хижите са само заслон, място където мога да прекарам нощ между снимки на залез и изгрев, и заслони като Кончето в Пирин за мен са напълно достатъчни, но тази хижа бих се върнал и просто точно заради самата хижа и хижарите.
Единственото лошо нещо на тази хижа беше това, че по изгрев ми мързеше да ставам от топлото легло и да излизам от уютната къщурка ))) По изгрев нямаше вятър и ветрогенераторите стояха без да работят, обърнати в обратна на изгрева посока. Реших че за композиция ще е по-добре перката да е обърната към изгрева и я “оправих” в Фотошоп (ааа, каква страшна дума на буква Ф). Оригиналът може да се види в picasa.
След нощувката на х.Васильов и снимки от върха имах достатъчно ентузиазъм за още 1-2 дена в Стара Планина. Този ден продължи на Козя Стена и Беклемето…
Ако някой иска да посети хижата, можете да го направите по много различни начина, тъй като хижарите маркираха пътеки от повечето населени места в района. Има пътека дори от язовир Сопот.
В албума в Пикаса качих повече снимки (тоест туристически и други, не най-интересните, като тук).

Заповядайте в facebook групата ми, през която лесно ще можете да гледате най-новите ми снимки.