Как да изберем подходяща четка за зъби?

6
Добави коментар
kamitoo
kamitoo

Как да изберем подходяща четка за зъби?

април 19th, 2011   •  
Коментарите са изключени   

Най-важните неща, които трябва да знаем за да поддържаме перфектна устна хигиена са няколко: избор на подходяща четка за зъби, избор на паста за зъби и разбира се начините за  правилно четкане на зъбите.

Дълго време се смяташе, че четките за зъби, изработени с естествен косъм са най-подходящи за ползване, но редица изследвания показаха, че те много бързо биват „заселени” с милиони микроорганизми и могат да бъдат дори източник на инфекция.

В днешно време четките се изработват от изкуствени материали и съществуват в огромно многообразие.

Първото нещо, което трябва да съобразим е големината на работната част на четката /главата/.  Най-общо според големината четките се делят на големи, средни и малки.

Четките с голяма глава са подходящи за възрастни, а тези със средни и малки размери както за възрастни, така и за деца.

Според твърдостта на снопчетата четките се делят на твърди, средно меки, меки и много меки. Могат да бъдат също и механизирани /електрически/, звукови и обикновени механични. Имат най-различен дизайн по отношение на дръжката, подреждането на снопчетата и профила на повърхността на снопчетата.

За това коя четка е най-подходяща е хубаво да се посъветвате с Вашия стоматолог. Той може да съобрази всички особености на Вашите зъби и венци и  да Ви препоръча най-добрия вариант за Вас.

Най-общо: ако имате здрав емайл и сте пушач, можете да изберете по-твърда четка, тай като никотиновите отлагания доста трудно се отстраняват от зъбната повърхност. Ако страдате от чувствителни зъби ориентирайте се за средно мека или мека четка. Много често чувствителните зъби са следствие от загуба на емайл, а използването на по-твърда четка особено съчетано и с по-агресивно четкане, може значително да утежни състоянието на зъбите и венците.

Попитайте Вашия стоматолог и за начините на четкане на зъбите. Удивително е, че дори възрастни хора, които се опитват да поддържат перфектна устна хигиена, мият зъбите си неправилно, като по този начин изтриват емайла на зъбите най-вече в областта на шийките и в същото време допринасят за оттдръпването на венците.